Грижата за автомобила започва още от момента на неговото купуване. Особено ако е втора употреба - всеизвестно е, че повечето автомобили, които се движат по пътищата са над 10-годишни. Такъв автомобил, колкото и да е поддържан, все дава дефекти и изисква подмяна на части. Ако автомобилът е поддържан години наред в добър автосервиз, той може да работи безаварийно дълго време, а майсторът, който се грижи за него, винаги ще знае, коя част подлежи на подмяна скоро.
 С новите автомобили въпроса стои другояче. Те са в гаранция, която е доста дълга - няколко години. По време на тази гаранция собственикът няма право да ремонтира сам автомобила си, а ремонтите се извършват само в оторизиран автосервиз. Късметлиите, които могат да си позволят да шофират нови автомобили нямат нужда от ремонт често. Те попадат в автосервиза за рутинна поддръжка, като смяна на гуми, масла и други подобни неща.
 Най-неприятният повод за ремонт е след пътно произшествие. В такава ситуация ако човек не е ползвал досега добре оборудван автосервиз, ще трябва бързо да си намери такъв. Естествено, гаранционните автомобили директно отиват в своите специализирани автосервизи, в които се грижат точно за конкретната марка автомобил. Там ще сменят повредените части и колата ще стане като нова. Старите автомобили, разчитат само на едно - да попаднат на добър и честен майстор, за да получат максимално добро обслужване.
 Автомобилите нямат по девет живота, като котките, затова е най-добре да не попадат в тежки катастрофи, но това не винаги може да се контролира от водача. Колата може да пострада дори докато стои паркирана. Ако става въпрос само за очукани ламарини, това е най-малката беля - във всеки съвременен автосервиз има специалисти, които да поправят тези неща. Счупени фарове, изкъртени огледала, откраднати чистачки...с какво ли не се сблъскват автомонтьорите в ежедневната си работа. За тях това е шанс да изкарат добри пари, затова се стараят да повишават квалификацията и оборудването си, за да могат да поемат всички случаи.
 Най-големият проблем на днешните шофьори е липсата на гаражи, в които да прибират автомобилите си. През нощта колите остават навън без надзор и това е момента, в който вандалите се възползват - разбиват, крадат и дори опожаряват коли, докато собственика спи. В следствие на това много хубави, здрави коли се налага да попадат често в специализиран автосервиз, за да се отстраняват щетите, нанесени при оставянето им навън без надзор. Откакто се въведе практиката, да се поставят видеокамери на местата, където се паркират автомобили, вандалските прояви доста намаляват там, където има видеонаблюдение.