Нямаме търпение да започнем едно ново приключение. Градът, колкото и съблазнителен, толкова и отегчаващ с безкрайния си стрес, вече не е толкова привлекателен, колкото е бил преди. Време е да потеглим нанякъде, без план и посока.

Може би, най-хубавото от сутрешната рутина е чувството, че ще качим на колата, за да потеглим за поредния работен ден. Автомобилите ни предоставят уникалната възможност да определяме ритъма на живота си, но за целта трябва да се грижим за тяхното състояние.

Беше време, когато автоаксесоарите бяха преди всичко лукс, заради невъзможността за избор на нещо друго. Сега определено не е така. Едно от предимставата на големия избор е предлагането на определени продукти, като ветробрани Неко, например, които ще ви накарат да … „забравите” за досадния вятър. Те могат да изненадат, дори и най-непретенциозните шофьори. Голямото им предимство, е, че те са толкова уникално-универсални, без да бъдат натрапчиво-забележими.

Сезонът на отпуските е в разгара си и това предполага запасяването с различни автоаксесоари, без които не бихме си представили едно продължително удоволствие, наречено пътуване. Външни, вътрешни гуми и лепенки – това са нещата, свързани с поддръжката на всеки автомобил, неподлежащи на съмнение.

Едва ли има шофьори, които да не се стремят да научат повече за устройството на автомобилите, което би им обяснило много от нещата, които са причина за повреди или проблеми в правилното функциониране на колите. Може спокойно да се направи алманах за знанията на обикновените шофьори, започвайки от наглед обикновени неща, като гумени покрития за педали или гумено-метални тампони за ауспуси и радиатори. За да се стигне до уменията за боравене с гориво-подкачващи помпи и възвратни клапани.

Преди всяко пътуване е наложително да проверявате своя автомобил, без значение от разстоянието, което сте готови да изминете. Всеки необясним звук, забелязан в ритъма на двигателя, може да бъде признак за определен проблем. Това се отнася и за по-малките части, като крепежни елементи и клеми, поддържащи нормалната работа на автомобила, като цяло.

Да притежаваш автомобил е, колкото привилегия и донякъде лукс, толкова и отдаденост на една идея – да бъдете част от най-голямото семейство в света, да бъдете един от „колегите”, чието призвание остава неразбрано за останалата част от хората. Шофирането и водачите на автомобили заемат особено място в бита, дори и фолклора на народите. Да бъдеш на пътя и да се съобразяваш с останалите водачи е толкова отговорно, колкото и да бъдеш социално отговорен.

Неслучайно на пътя се случват повече инциденти, отколкото такива, свързани с бита на хората. Понякога, обаче, не безрасъдното управление на автомобила, а по-скоро безрасъдното отношение към „неговите нужди” и състояние биха станали основна причина за пътно-транспортно произшествие. Всичко е „оставено” в ръцете и ума на водачите, които трябва да са поне толкова отговорни към своето превозно средство, колкото са отговорни и към своите социални ангажименти – като граждани и родители.

Автомобилът и грижата за него могат да бъдат животоспасяващи, като това не е постулат, лишен от смисъл и съдържание. Това е реалност, за която със съжаление разбираме от новините или ставаме нейни свидетели по пътищата на страната.