Шампионска лига е най-престижното европейско първенство. До 1992/93 носи името Купата на европейските шампиони или още се нарича КЕШ . Смята се за най-големия турнир в световния футбол и е най-гледаното. Провежда се всяка година от УЕФА.

Титлата европейски шампион са спечелили 22 различни клуба , като 12 от тях са печелили повече от веднъж. Най-голям успех има испанския Реал Мадрид които са спечели цели 9 пъти , пет от които още през първите пет години от основането на турнира. След тях се нареждат Милан 7 пъти, Ливърпул 5 пъти , Байерн Мюнхен , Аякс и Барселона по 4 пъти.

Купата от Шампионска лига се дава на отбора спечелил последния мач от турнира , като има право да задържи 1 година , докато се изиграе следващия сезон. Ако отбора спечели три последователни години или общо пет пъти има право да задържи трофея завинаги, като за новия сезон се изработва нов трофей.

Отборите, които са спечелили завинаги купата са:

  • Реал Мадрид - спечелил първите пет издания от 1956 до 1960 година
  • Аякс - спечелил три последователни трофея от 1971 до 1973 година
  • Байерн Мюнхен - спечелил три последователни трофея от 1974 до 1976 година
  • Милан - спечелил купата за седми път през 2007 година
  • Ливърпул - спечелил купата за пети път през 2005 година

 

След като Милан успешно защитават титлата втора поредна година през 1990г. никой друг отбор не е успял да спечели трофея две поредни години.Макар Англия да е най-силната страна , като става дума за футбол , най много победители има от Испания. Изненадващото е, че само два отбора оттам са спечели и това са Реал Мадрид и Барселона. След тях английските и италианските отбори се нареждат с по 12 победи. Нека не забравяме и германците които са спечелили 6 пъти, напоследък са доста активни.

 

Неизменна част от Шампионска лига са футболни прогнози , което доставя удоволствие за всеки един любител на този спорт. Да познаеш изхода от срещата докато гледаш любимия си отбор сред най-добрите от цяла Европа е голямо удоволствие. Просто всеки обичащ футбол , когато стане дума за този турнир е пред телевизора и с нетърпение чака да почне мача. През последните години загуби се хъса обаче , заради отборите които постоянно се защитават и чакат грешките на своя опонент , а хората искат повече голове. Мениджърите наблягат на сигурното место да залагат на по нападателна игра. Може би донякъде за това играе роля големите пари които се въртят. Надявам се през следващия сезон да гледаме едни отбори които биха ни дали все по-голямо удоволствие и пожелавам на всеки някой да успее да отиде на финала на Шампионска лига на живо да гледа. Да гледаш на живо най-големите отбори си е едно отделно удоволствие.