На всеки няколко години в света на модата има една или две големи промени при летните дамски обувки, но в по-голямата част основните промени стават постепенно. Сезонните тенденции се определят от детайли като форми, цветове и височина на тока, а също и материалите, които се използват при създаването на дамски обувки.

  Сандали на високи токчета:

Няма изненада при този вид дамски обувки – сандалите с високи токове са много актуални дамски обувки и това лято, а когато става въпрос за самата височина има голям избор на сравнително по-ниски токове при сандалите това лято. В случай, че искате да бъдете още по-високи, има голям избор на дамски обувки с платформа в предната част и токове с височина по-голяма от 9 см. Тези дамски обувки ще ви накарат да изглеждате грациозно, но в същото време ще стъпвате уверено, благодарение на платформата в предната част.

  Друга тенденция при летните дамски обувки са корковите подметки. Използването на корк в направата на подметките това лято може да се забележи както при ежедневните сандали и чехли, така и при официалните летни дамски обувки с по-високи токове и платформа. При ежедневните дамски обувки комбинацията от корк, ремъци и други акценти при тъканите е много сполучлива. В същото време тези ежедневни дамски обувки изглеждат страхотно в комбинация с къси панталони и къси поли.

  Тенденция при по-официалните летни дамски обувки е самият ток на обувката да бъде малко по-масивен, което пък е една много добра новина за тези дами, които не са много уверени, ходейки на високи токове.

  Летни ботуши:

Летните ботуши вече смело могат да бъдат разглеждани като едни типични летни дамски обувки. Отдавна отминаха дните, когато видейки на улицата жена с ботуши през лятото ние оставахме леко изненадани. Напротив, днес всяка модерна жена не пропуска подходящ случай, в който да покаже на улицата своите летни ботуши. Благодарение на еволюцията на материалите и по-специално на кожата, през 2012 година този вид дамски обувки са много актуални. Тънката надупчена кожа на летните ботуши изглежда страхотно и се комбинира с почти всеки летен тоалет, а в същото време осигурява нужния комфорт на краката. Като материал за направата на летни ботуши се използва и текстил, като при някои дизайнери наблюдаваме комбинация от кожа в долната част, а на горе продължението е от текстил.

Разнообразието от материи и цветове правят този вид дамски обувки много практични и няма съмнение, че следващите няколко сезона ще бъдат също така актуални. Като още едно предимство на летните ботуши трябва да се отбележи, че те могат да се носят в един дълъг период от годината – още от ранна пролет, през лятото, та даже и през есента.

  Тенденции при цветовете през 2012:

Неутралните цветове се завръщат отново през 2012 година, но за тези, които обичат повече цвят дизайнерите са помислили и предоставят няколко ярки нюанса. Оранжевите, цитрусовите и кораловите нюанси са много актуални. При летните ботуши често се използват тюркоазени и мръсно бели нюанси.

 И накрая следващата тенденция е за тези, които не могат лесно да изберат любимият си цвят пролетно-летни дамски обувки. Това е комбинация от всички цветове, пресъздадена чрез красиви цветни щампи в горната част на летните дамски обувки, включваща ярки цветове и флорални щампи.