В днешно време медиите непрекъснато напомнят колко важно е да бъдем физически активни. Това се отнася най- вече за децата. Младите днес имат голям избор от спортове, които да тренират, за да имат достатъчно движение.

Все по-често ентусиасти се записват на футбол. Той е красива игра, която е любима на мъже и жени по целия свят. Независимо дали по плажовете на Рио де Жанейро, по улиците на големия град или местен парк, можете да видите да играят футболни ентусиасти.

Днес има все повече спортни клубове, в които усилено тренират млади футболисти. Те са стриктно обучавани на перфектна игра от професионалисти. Тренировките са ограничени във времето до няколко часа седмично. Много често малчуганите страстно се привързват към футбола и често използват всяка свободна минута за допълнителна игра. Така известният спорт се превръща в тяхно хоби.

Футболът помага за повишаване на самочувствието на детето, което се учи да бъде самостоятелно. Освен това, специфичните техники в спорта развиват отлична дисциплина и целенасоченост. Проучвания сочат, че колкото по- рано започнат футболните тренировки, толкова по-дисциплинирано и отговорно ще расте детето.

Една от основните причини, поради които малчуганите искат да играят футбол е забавлението. Прекараните часове в тренировки често сближават повечето играчи. Така те стават приятели и прекарват голяма част от свободното си време заедно в различни забавления.
Футболът е спорт, при който се изразходва голямо количество енергия и съществено подобрява общото здравословно състояние. Така значително се намаляват рисковете от развитие на сърдечни заболявания и диабет в детска възраст. Статистиката показва, че затлъстяването при децата се е увеличило с повече от 50 % от 1976г до днес. Това е наистина страшно! Футболните тренировки действат положително на здравословното състояние.
Друго предимство на известния спорт е, че осигурява възможност за нови контакти и развива умението за работа в екип, като всеки играч допринася чрез индивидуални усилия за колективната цел. Всеки футболист е преживял възход и падение, но винаги се стреми да даде най-доброто от себе си, за да спечели подкрепа и да допринесе за победа на отбора. Участието във футболен отбор дава възможност на всеки млад спортен ентусиаст да играе в професионална среда, да усъвършенства уменията си и да се научи на нови техники.

Уменията, които придобиват децата, докато тренират футбол, остават за цял живот. Социалното взаимодействие, поставянето на цели, стремежът към лидерство, поддържане на добра физическа форма и проявяването на отговорност са само едни от качествата, които усвояват ентусиазираните футболисти. Естествено, това зависи и от нивото им на компетентност. Младежите трябва да бъдат насърчавани да тренират футбол, за да се научат на дисциплина.