кучета

Кучетата се нуждаят от три основни неща: правилно хранене, топлина и приятелство. Те трябва да се хранят три или четири пъти на ден от времето, когато са отбити, докато станат на около шест месеца. След това се хранят два пъти дневно, а на още по-късен етап- веднъж на ден.
Известен български зоопортал напомня, че малките кученца се нуждаят от по-голяма поддръжка в сравнение с възрастните. Те се отбиват, когато достигнат до около половината от очакваното им тегло като възрастни. Теглото на кученцето трябва да нараства всяка седмица, но не бива да има излишни мазнини около корема. То ще расте най-добре, ако теглото му е в здравословните норми. Кученцата с наднормено тегло може да осакатеят от костно заболяване, ако са твърде тежки. От друга страна, твърде ниския прием на храна води до слаб растеж и липса на енергия.
Възрастните кучета горят по-малко калории, отколкото малките или младите хора. Поради тази причина те трябва да ядат по-малко, за да се поддържа оптимално телесно тегло.
Кучета, които се движат повече, изискват допълнителни хранителни вещества. Собствениците могат да експериментират с различни видове храни, за да определят коя е най-добра за тяхното куче.
Най-преобладаващите съставки в кучешката храна са царевица, пшеница, ечемик, ориз или соево брашно, самостоятелно или в комбинация. Специалната кучешка храна включва и говеждо, агнешко, пилешко месо, черен дроб. Важно е да се четат етикетите, за да се определят пропорциите за всяко животно и количеството белтъчини, въглехидрати, липиди, витамини и минерали.
Сънят е почти толкова важен за кученцето, колкото и храненето. Топлото, тихо и спокойно място за почивка е от съществено значение за неговото нормално развитие. Нуждата от сън намалява, когато то порасне. Но дори и в зряла възраст, кучетата прекарват много от своето време в спане, когато не са стимулирани към активност.
Всички кучета се нуждаят от движения- едни повече, други по-малко. Доброто им здраве в голяма степен зависи от редовните разходки, игри и други физически упражнения. Поведенческите проблеми, като например прекомерния лай често се дължат именно на лишаването от разходки за дълъг период от време. Възможността да се осигури достатъчно движение за кучето е един от най-важните фактори, с които бъдещите собственици на кучета трябва да се съобразят.
Кучетата трябва да се контролират по всяко време. Затова когато се извеждат на разходка, трябва да им се поставя каишка.

Кучетата имат нужда от компанията на своя стопанин. Те са щастливи, когато са покрай него. Представителите на някои породи дори развиват болезнена привързаност към собственика и страдат много при неговото отсъствие.