Преди 2 години ми направиха подарък, малко пухкаво кученце. Породата му е лабрадор ретривър и смея да твърдя, че това е възможно най-уникалната порода кучета, до която съм се докосвала. На фона на това, че имам доста приятели които обмислят да се сдобият скоро с домашни любимци  и милионите въпроси, които ми задават около моят пухкав подарък, реших да споделя впечатленията си около породата. Надявам се да успея да ви грабна с описанието на тези красиви животинки. Може би  това ще помогне както на тях, така и на вас в бъдещия избор на домашно приятелче.

И така, покрай моя любимец бях длъжна да се поразровя с какво е характерна тази красива порода, въпреки моите вече изградени впечатления за нея. Предимно се допитвах за  нужната ми информация в интернет и доста такава получих от  зоопортал BauBau - идеален е за всичко свързано с домашните ви любимци и грижите около тях. Лабрадор ретривър е идеално семейно куче. Според  Американския Кенел Клуб, това е най-предпочитаната порода кучета. Отличават се с добър нрав, устойчив, лоялен, нежен, благонадежден за деца. Притежават изключителен интелект, а погледът им е просто разтапящ- винаги те зарежда със настроение и спокойствие. Лесно се приспособява към нови семейства. Обожава плуването във вода и всеки контакт с нея. Лабрадорите са отговорни и послушни, което ги прави лесни за дресиране, стига да получават необходимата разходка - поне 1 час на ден. Лабрадорът е подходящ за отглеждане както от хора с опит, така и  за такива, които са решили за пръв път да се сдобият с домашен любимец. Това куче е проницателно и не проявява агресия или прекалена боязливост. С лекота запомня, дружелюбно и общително е, притежава приветливо изражение. Ретривъра е куче, което винаги кипи  от енергия и любов, а най-прекрасното е че е готов безрезервно да я дарява на семейството си. Като порода лабрадорът се отличава с това, че няма нищо по-важно в живота за него от това да е до теб, да принадлежи на семейството ти и слуша всички в него. Никога не съществува опасност лабрадорът да се сбие с други кучета.

И ако трябва да кажа, че имат някакъв  недостатък, то това е прекалената им дружелюбност. Те винаги са приятелски настроени към всички и именно добротата им понякога носи неприятности в разходките с други по-агресивни породи. Приветливият  характер на лабрадора и великолепните му възможности за дресировка са го направили образцов помощник на инвалиди и най-успешното куче-водач на слепи хора в света. Всеки ден с него  е пълен  с  усмивки и приключения.