За съжаление както хората, така и кучетата могат да развият кожни заболявания и алергии. Най-честите причини за това са храна, прах, бълхи. Симптомите на алергия при кучетата включват: раздразване на кожата от често чесане, зачервяване на кожата, кашлица, сълзене на очите, секреция от носа, проблеми с дишането, окапване на козина и други.

Статии в зоо портал baubau.bg препоръчват незабавно да заведете кучето си на ветеринар, ако усетите някой от тези симптоми. Специалистът ще провери да не би животното да страда от алергия или друга болест.
Хранителните алергии са много често срещани при кучетата. Подобно на хората и те могат да развият алергия към различни хранителни съставки. Нейното идентифициране може да бъде наистина трудно. В следващите редове предлагам някои насоки за справянето с неприятните последици от хранителната алергия.

Зърнените храни често се използват като съставка в по-евтините хранителни продукти за кучета. Те са общ източник на алергия. Проверявайте добре етикетите на опаковките, преди да закупите определена храна. Ако тази, на която сте избрали съдържа алергена, сменете я с друга.

Някои кучета са силно чувствителни към изкуствените оцветители или консервантите, които често се съдържат в кучешката храна, предлагана в търговските мрежи. Симптомите на алергия могат да се облекчат с по-висококачествена храна, която не съдържа изкуствени оцветители или консерванти.

За кучета с тежки хранителни алергии, най-добрият вариант е преминаване към сурова хранителна диета. Тя се състои от месо и зеленчуци и може да бъде много по-здравословна за кучето от пакетираната храна, закупена от магазина.
Доста често кучетата получават алергии и при ухапване от бълхи. Зоопортал baubau.bg напомня, че в случая от съществено значение е контролът на околната среда и редовното обезпаразитяване на животното, за да се избегне нашествие на вредители. Ако не се лекува дадена алергия, може да доведе до кожни обриви, които се появяват в резултат на инфекциите. Бълхите са в състояние да предадат тения на кучетата. Затова е много важно навременното лечение. Статиите в портал за животни baubau.bg предлагат някои много полезни съвети за предотвратяване на проблемите, които предизвикват бълхите:

  • - редовно обезпаразитяване на домашния любимец и поддържане на чиста околната среда;
  • - след разходка, кучето задължително да се преглежда за кърлежи и бълхи

Наблюдавайте четириногия си любимец за симптоми на алергия и ако имате и най-малки съмнения за наличие на проблем, незабавно се свържете с лекуващия ветеринар.
След консултация със специалист, той ще определи източника на проблема и ще предпише лечение. Възможните варианти за това включват използване на различни мехлеми и препарати.