Кой е най- верният пазач?

Ако видите това куче на улицата, бихте ли се престрашили да го погалите?! Вероятно за едни не би било проблем, но за други това си е риск.  В известен зоопортал споделят, че за негативното мнение към породата са допринесли множество лоши случки. Не бива поради поведението на отделни екземпляри да се съди за цялата порода.

Като цяло с тези кучета трябва да се работи упорито и дресировката е добре да започва от най-ранна възраст.

Ротвайлерът е доказано верен спътник и отличен пазач. При правилно обучение и поведение от ваша страна, можете да постигнете много добри резултати. Повече информация за породата Ротвайлер получаваме от най- популярния сайт за животни в България.

Външен вид на Ротвайлер

Космена покривка

Козината на тези кучета е гъста, плътна и средно дълга. Космите са груби и твърди, прилягат плътно по тялото на кучето. Имат развит подкосъм, който не е добре да прозира под козината. Към задните крайници космената покривка става малко по-дълга.

Окраска

Зоопортал Баубау потвърждава, че Ротвайлерите имат само един вид окраска. Това ги прави изключително лесно разпознаваеми.  Понеже окраската няма вариации, цветът на козината винаги е черен, както и устните им. Рязко се отличават рисунъци по тялото с червено- кафяв цвят. Намират се по предната страна на шията, над очите, около долната страна на муцуната и по крайниците.

Очи и нос

 

Очите на кучетата са тъмно кафяви, а веждите са в кръгла форма и кафяви на цвят. Носната гъба винаги е черна.

 

Характер и поведение на Ротвайлер

Специалистите от българския портал за животни са на мнение, че Ротвайлерът има силно развит закрилнически инстинкт. Кучето притежава благ поглед и добър характер. Представителите на породата са способни да проявяват сила, смелост и безстрашие във всеки един момент.

Не се страхуват от по-големи и по-силни противници. Винаги са на щрек и не се плашат от непредвидени моменти.

 

Отглеждане и дресировка

Когато кучето е здраво, то се адаптира към всякакъв климат в природата. Може да живее навсякъде, стига да има условия за активно физическо натоварване.

Представителите на породата обичат да бъдат обгрижвани от стопанина си и да получават неговото внимание.

Поради наблюдения на специалисти, от зоопортал Баубау са на мнение, че кучетата са отлични за домашни пазачи и верни полицейски помощници.

Един съвет от известния сайт за животни: винаги бъдете внимателни при първа среща с това куче! 

За съжаление, трябва да съобщим факта, че в Америка за периода от 20 години чистокръвните представители на породата са виновни за  16% от  смъртните случаи от кучета.

Добре е да знаете, че малките кученца са доста лакоми. Твърде голямото количество белтъчини води до бърз растеж, но костите остават слаби.

 

Обучението на Ротвайлера е много важно и задължително!

 

Бъдете внимателни, подхождайте правилно и ще извадите най-добрите качества на тези кучета. Още от малки трябва да бъдат научени как да се държат с деца и непознати. С представителите на тази порода определено е нужна много работа, трябва да сте много търпеливи и упорити. Социализацията при Ротвайлера е задължителна. Той има силно изявено чувство за териториалност и може да бъде много свиреп.

Как е възможно кучето да бъде едновременно толкова свирепо и дружелюбно? Този въпрос е често отправян към специалистите от българския зоопортал.

Това куче се отличава с много добър интелект, което го прави лесно за дресировка и обучение. Факт, е че ако усвои определена команда, дори да не я изпълнява за определено време, след като я чуе, тя няма да бъде забравена.

В началото е необходимо много търпение и спокойствие, но запомни ли командите, кучето няма да ги забрави никога.

Верен и любящ към стопаните си, Ротвайлерът ще направи всичко за тях. При правилно обучение и социализация това е едно чудесно и вярно куче.

 

Здравословен статус и проблеми при Ротвайлер

 

Популярният портал за животни отчита, че поради свръх селектирането на породата, кучетата страдат от слабо развита костна система. През последните 10 години от портал за животни наблюдават зачестяване на кучета със Тазобедрена дисплазия и слаби кости. Съществуват и сведения, според които кучетата трудно изграждат имунитет към Парвовироза.

 

Физиологични и анатомични особености

Силно изразени надочни дъги

Масивни и здрави челюсти- една от най-отличителните черти на породата. Установено, е че челюстите им да по-силни дори от тези на Питбула и Немската овчарка. Тази сила се дължи на по-големият череп на кучетата.

Захапката е ножицовидна

Дълбоки гърди и широк, здрав гръб

Добре стегнат корем

Големи овални лапи и прави поставени успоредно крайници.

Умерено дълга шия, без висяща кожа

Ушите са високопоставени с триъгълна форма

Замускулено тяло

 

Исторически данни и митове за Ротвайлер

Според едни източници, името на породата идва от град Ротвайл, който се намира в Германия. Според други, произходът на породата се свързва с древната Римска империя. Кучето е било верен помощник, пазило е стадата и е теглило малки каручки.

Статии в изветсния зоопортал споделят мнението на някои кинолози, които имат твърдения, че за създаването на породата са използвани и швейцарски алпийски кучета.

1907г. – с цел запазване на породата е създадено дружество на любителите на Ротвайлера

1990г. – започва целенасочено разпространение и развъждане на породата.

Най-големият зоо портал в България споделя факта, че в някои страни Ротвайлерът се смята за силно опасна порода. Той е забранен за отглеждане в някои Американски щати, както и в Европейски страни.

Поради разпространената му слава и характер, някои Американски компании отказват да направят застраховка на стопани на Ротвайлери.

Източник на информацията: http://zoovidove.baubau.bg/%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B5%D1%80