Има една чудесна характеристика на фирмите за къртене, чистене и извозване, която ги прави чудесен избор при разнородни видове ремонти – това, че винаги свършват работата докрай. Обикновено, когато правим основно почистване или мащабен ремонт, изобщо не мислим какво ще правим накрая с получените отпадъци и какъв ще бъде техният обем. Извозването на боклук със собствени средства и транспорт е сред основните услуги, предлагани от гореспоменатите фирми. Може да се заяви като отделна дейност или да бъде част от цялостната услуга за къртене или почистване.

Най-общо могат да се различат два основни типа отпадъци, които се изхвърлят и извозват – строителни и битови. Съответно, извозване на строителни отпадъци се налага почти винаги след ремонт, докато битови отпадъци се изхвърлят при основно почистване на мазета, тавани или местене в друго жилище или офис. Не са редки случаите, когато се налага превозване или изхвърляне на мебели и домакинско оборудване. Това се прави почти винаги при смяна на жилището или при пролетно почистване. Извозва се и всякакъв вид покъщнина, ненужни вещи и други вехтории. Сред най-често транспортираните от фирмите „кърти, чисти и извозва“ строителни отпадъци попадат железни и бетонни останки, тръби, гипсокартон, отломки от тухли, вар и други.

 Фирмите за къртене, чистене и извозване се справят с всички видове отпадъци, като винаги най-изгодно излиза, когато го правят като част от комплексна услуга за къртене или чистене. Цената по принцип се оформя от няколко фактора, най-важните от които са наличието на асансьор в сградата, броят на етажите, обемът и видът боклук, разстоянието до бунището и други. В нея може да се включи такса смет и други такси и плащания за изхвърляне на боклук.

Събирането и изхвърлянето на отпадъците се извършва със специална техника и средства за събиране на боклук. Често се налага използването на специален контейнер. Има различни по обем контейнери, като най-разпространени са тези по 4 и 6 кубика. Те са изключително удобни за натоварване на камиони и транспортиране и затова са толкова приложими при извозване на отпадъци. Някои фирми предлагат контейнери под наем за определено време, след което ги извозват до бунището. Съществува възможност да бъдат наети технически средства и работна сила за почистване и след това фирмата да натовари и извози събраните отпадъци.

Освен с камиони отпадъците се превозват и със самосвали или други по-специални превозни средства. По-малки транспортни микробуси са приложими, когато обемът и теглото на боклука не са толкова сериозни. Разбира се, каквото и да е превозното средство, то винаги се осигурява от фирмата изпълнител.