Безспорно всеки домошар се стреми да превърне дома си в едно истински уютно кътче, където да се чувства щастлив заедно с най-близките и обичани хора.

Понякога дребните детайли в интериора на вашия апартамент, внасят нотка на закачливост и най-добре отразяват същността и дори характера на собствениците, които живеят там. Не е без значение дали над кухненския плот виси ръкохватка с апликация или на стената има картини, изобразяващи весели готвачи, които приготвят пица и спагети.

Всяка декорация внася определено настроение и определя стила на помещението.

Когато правим тематично декориране на дома се съобразяваме с повода и разбира се преценяваме до къде искаме да стигнем при използването на различните детайли.

Най-често срещаните грешки при декорацията на дома са претрупване на детайли, кичозни и евтини украси, несъобразяване с цветовото оформление на цялостната концепция.

За да не ги допускате, допитайте се до професионалисти или просто разгледайте списания, в които се пише за интериора на дома. Друг верен помощник в избора ви на подходяща декорация е интернет. Достатъчно е да отделите час – два, за да откриете чудесни сайтове на тази тема и безброй много снимки на различни помещения от дома, украсени по различен и оригинален начин.

Всеки интериорен дизайнер ще се насочи първо към това да съчетае декорацията със стила на вашия дом. Ако интериора е изцяло класически, то украсата ще е премерена и стилна , без модернизъм и пластмаса. Заложете на дървото, свежите цветя, иконите. Ако държите на произведенията на изкуството, за класическия дом са подходящи малки пластики, дърворезба или графики.

В случай, че вашият дом е модерен и екстравагантен, може да си позволите експресивни произведения на изкуството, много повече цвят, съчетание между различни материали (пластмаса, стъкло, дори пресован картон). Всичко зависи от възможностите и фантазията на декоратора.

Ако просто се стремите всеки ден да разнообразявате обстановката вкъщи, вашата задача не е никак трудна. Сега се продават чудесни декоративни елементи и цели сетове за украса на дома. Просто се поразходете из магазините. Докато разглеждате стоките, които се предлагат ще ви дойдат наистина добри идеи. Понякога само една кристална висулка, поставена в центъра на хола може да придаде усещане за стил, елегантност и добър вкус.