Едва ли има човек, който да не вярва, че всеки дом притежава собствена енергия. Никой няма време и желание да оборва аргументите на скептиците, още повече, че може да употреби енергията си за да подреди своя дом съобразно законите на фън шуй. Тези, които  с помощта на древното китайско изкуство подредят домовете си в хармония с енергията, скоро усещат промяната. За по-ефективно разпределение на енергията е важно да се монтират красиви интериорни врати, които да са поставени съобразно изискванията на фън шуй.

  Откъде да започнем преобразяването на нашия дом? Логично е да се започне от вратите, особено ако ще се наложи да се подменят. В почти всички страни на изток, производителите на съвременни интериорни врати съобразяват изделията си с изискванията на фън шуй.  Специалистите по фън шуй създават правила за подреждане на дома така, че в него безпрепятствено да циркулира положителната енергия Ци. Движението на енергията трябва да бъде плавно, а не динамично и затова се препоръчва монтаж на тежки дървени интериорни врати, изработени от масивно дърво.

  Ако в дома ви вече има монтирани стъклени интериорни врати, нямате повод за притеснение – според фън шуй, това е добре за атмосферата в дома. Допълнителната светлина, която прониква в дома благодарение на стъклата във вратите е благоприятно за дома. Все пак, счита се, че прекомерно големите стъкла на изцяло стъклените врати причиняват прекалено бързо движение на енергията, което може да е неблагоприятно за дома. Това не е проблем за повечето домове, в които стъклата по вратите заемат не повече от половината им площ.

  Важно за фън шуй е и на коя страна се отварят вратите. Входната врата трябва да се отваря навътре към жилището. Тя трябва да е здрава, масивна и да прилепва плътно, за да не се губи енергията чрез нея. В жилището трябва да има масивни интериорни врати, като отварящото се крило се отваря навътре и се пада от лявата страна на влизащия в стаята човек. Ако в жилището има повече помещения, вероятно ще трябва да се потърси съвет от вещ в изкуството на фън шуй човек, който да каже коя врата накъде е най-добре да се отваря, за да не се  прекъсва циркулацията на положителната енергия.

  Цветовете на вратите зависят от тяхното разположение в жилището. Така северната част на вратите се оцветява  в по-тъмни цветове, а разположените в южната част на жилището врати се боядисват в цветове, близки до цвета на огъня, като всички оттенъци на червеното са подходящи. В съвременното производство на модерни интериорни врати, оцветяването в различни цветове не е проблем.

  Съгласно теорията на фън шуй, всеки предмет трябва да бъде използват по предназначение, така че вратите трябва често да се отварят и затварят. Те трябва да се поддъжрат чисти, а пантите им да се смазват често. Скърцащите врати и повредите по дръжките и механизмите водят не само до нарушаване на положителната енергия, но се счита, че спъват кариерното развитие на обитателите на  жилището.