Топлото и слънчево лято окончателно отмина, есента набързо ни подмина, за да отстъпи място на дългата и мразовита зима. А нея малцина я обичат!  И не само заради студа навън, който спомените от летните почивки и насъбраните слънчеви лъчи са неспособни да прогонят. През зимата правопропорционално с броя на дрехите, които обличаме сутрин, растат и домакинските разходи. А най-големият от тях е именно този за отопление.  И докато някой велик ум не измисли как да съхраним слънчевата енергия от лятото, за да сгреем домовете си през зимата, ще трябва да се осланяме на изпитаните средства за енергоспестяване.

Ремонт през зимата – защо не?

Първата крачка да настаните завинаги лятото в дома си е да се свържете с нас, за да сменим дограмата ви. И макар и октомври да е към края си, все още не е късно да направите  тази стъпка. Напротив,  ремонтът през зимния сезон има и своите предимства. Първото от тях е, че изпълняваме поръчките  в по-кратки срокове и на по-ниски цени. Можете да се запознаете с нашите промоции на сайта Мастер Пластик http://master-plastik.com/. Друг плюс на смяната на прозорците през зимата е, че нашият квалифициран персонал ще извърши безупречно монтажа на избрания от вас продукт, тъй като благодарение на проникващия отвън  студен въздух веднага се забелязват евентуални пропуски в уплътнението.  Лошото време не бива да ви притеснява, защото подмяната на един прозорец ще ни отнеме не повече от час-два.

Смяната на дограмата вече не е лукс, а необходимост. Но преди да изхвърлите старите черчевета, е важно да решите какво  ще поставите на тяхно място, тъй като сумата, която ще инвестирате в прозорци и врати за дома ви, не е незначителна. И времето, за което ще ви се върнат вложените пари, зависи от качеството на продукта, който ще изберете.

Каква дограма да изберем?

В Master Plastic се доверяваме на доказалите се в бранша производители – Алтест, KMG и Aluplast , за да изработим качествена алуминиева и PVC (пластмасова) дограма. И двата вида имат и плюсове и минуси, а изборът на единия от тях е въпрос на предпочитания и на възможности. От гледна точка на здравина, избор на разнообразни цветове и дълготраен живот, алуминият е безспорен победител. Но той отстъпва на пластмасата не само по цена, но и по по-слабите си топлоизолационни качества. При PVC дограмата топлопроводимостта е с около хиляда пъти по-ниска отколкото при алуминиевата. А това ще рече по-малко вложени пари и по-бърза възвръщаемост на инвестицията.

Независимо на кой от двата материала ще се спрете, трябва да сте наясно, че за да си осигурите уютно и топло жилище през зимата при минимални разходи на енергия, са ви нужни качествен профил, качествен стъклопакет и  качествен монтаж.

Профили

Алуминиевата дограма е основно два вида – с прекъснат термомост и с непрекъснат термомост. В първия случай в Master Plastic се доверяваме на бургаския производител Алтест и тяхната система „530 ЕСКИМОС”. Тя се характеризира с отлични топлоизолационни качества, които значително приближават коефициентът на топлопроводимост при алуминиевата дограма до този при пластмасовата. Въпреки по-високата цена, инвестицията в този вид профили определено си струва.

При PVC профилите  е валидна максимата  „Колкото повече, толкова повече!”. Или иначе казано – колкото „по-дебела” е дограмата (повече на брой камери), толкова повече топлина ще задържим у дома.

Обикновено PVC – профилите са трикамерни, с дебелина 60 мм. Ние в Master Plastic разчитаме на  4 и 6-камерните профили на българския производител KMG, както и на 5-камерните немски профили на Aluplast.  Колкото повече камери се съдържат в един профил, толкова е по-здрав и издръжлив. Същевременно с увеличаване броя на камерите намалява топлопроводимостта.

Редно е да отбележим, че „по-дебелата” дограма е и по-тежка. Затова сериозните производители в бранша, с които си партнираме, търсят златната среда между изработването на по-лек профил с по-високи топлоизолационни характеристики.

Стъклопакет

Друг важен момент при избора на дограма, особено от гледна точка на енергоспестяването, е поставянето на правилния стъклопакет. На нашия пазар разнообразието от стъклопакети е голямо, като определящи за качеството са видът на стъклото, неговата дебелина, както и дебелината на целия стъклопакет, т. е. колко броя стъкла се съдържат в него. Стъклопакетите са двойни или тройни, като пространството между отделните стъкла се запълва с газ, за да е херметически затворено. От дебелината на стъклопакета и от неговия пълнеж се определя до голяма степен нивото на шумо и топлоизолацията.

При избора на вида стъкло трябва да се съобразите с изложението на стаята. Ако прозорецът  гледа на север, най-добрият вариант е да поставите  т.нар. К-стъкло (нискоемисионно). То пропуска слънчевите лъчи, идващи отвън, като в същото време задържа топлината, обраувана в помещението.

При южно изложение на стаята бихме ви препоръчали високоенергийно стъкло, което ще ви пази от топлото слънце през летния сезон, а през зимата ще поддържа нормалната температура на помещението.

В последните години хит на пазара са т.нар. стъкла „четири сезона”, които съчетават качествата на нискоемисионните и високоенергийните стъкла, като осигуряват най-добрата термоизолация. Тяхната цена е по-висока, но чрез спестената енергия вложените пари бързо ще  се върнат.

Монтаж

Последната, но не по важност, стъпка при подмяната на дограмата е извършването на качествен монтаж.  Можете да си купите най-добрите профили, да им сложите стъклопакет ала „последен писък на модата” и накрая ефектът да е нулев, дори отрицателен. И какво като сте платили за най-добрата дограма на пазара, ако от стените покрай нея нахлува леден въздух.

Основният критерий за извършването на качествен монтаж е правилната нивелация. Тя, в комбинация със здравото захващане, няма да позволи на дограмата да „увисне”.  При захващането задължително се използват дюбели, но все още се намират „гаражни майстори”, които слагат само трупчета и пяна. Важен момент е и запълването на пространството около прозореца/вратата – именно там могат да останат пролуки, които да пускат студения въздух отвън и да изпускат топлия отвътре.

Смяната на дограмата е важна крачка, която, преди да бъде предприета, изисква сериозно обмисляне. Доверете се на нашия екип от квалифицирани специалисти, за да изработим индивидуален проект, отговарящ на вашите конкретни нужди и съобразен с вашите възможности. С изградения през годините професионализъм ние ще ви осигурим не само една, а много  топли, уютни и енергоспестяващи зими занапред! Но наред с енергията ще спестим вашите нерви, време и пари!