Ако сте тук и четете този блог, вероятно знаете нещо или две за рисуването по числа. Може дори да сте завършили някои от нашите комплекти картини по номера. Ако е така, знаете точно колко приятен и терапевтичен може да е целия процес! И все пак, предлагаме ви сега да научите, кой е измислил рисуването по числа? Откъде идва забавлението?

 

Е, имаме удоволствие днес да превъртим времето назад и да надникнем в историята на рисуването по номера. Това може да стане по-специално като ви запознаем с откривателя на рисуването по номера, Дан Робинс.

Така че без повече шум, нека се потопим дълбоко в историята на рисуването по числа и да обясним защо се е превърнало в толкова популярно хоби сред нас, творците.

Кой е изобретил рисуването по числа?

Историята на рисуването по номера започва през 50-те години на миналия век. Въпреки 70-годишната си история, рисуване по номера остава популярно и днес. И така, кой е измислил боядисване по числа?

Това е, пионерът и оригиналният създател на комплектите за рисуване по номера, търговски художник на име Дан Робинс. Неговият ярък момент да направи рисуването по-достъпно за масите ще промени света на рисуването завинаги.

Кой е Дан Робинс?

Дан Робинс е най-активен художник в периода между 50-те и 60-те години. Кариерата му започва, когато стартира работа в Palmer Show Card Paint Company. Основателят на компанията Макс Клайн привлякъл Робинс като илюстратор на детски книги. Неговото око за цветовете, уникалното усещане за стил на рисуване и естествената дарба за иновации карат Клайн да натовари Робинс със специална мисия – да продаде повече от селекцията на продуктите за бои на компанията.

Това се случва в следвоенния период, когато свободата на свободното време и развлеченията е широко разпространена, сред американската общественост. Тогава Робинс знае, че трябва да прояви творчество. Така разчупва мисленето си...

Откъде му хрумнала идеята?

Не отнело много време на Дан Робинс да намери решение. И така, какъв бил неговият генерален план?

Идеята му била да продаде „комплект за хоби“, който съдържали боите. И този момент на гениалност е вдъхновен от една от най-големите любови в живота му… Леонардо да Винчи. След като научава, че да Винчи използва метод на номерирани секции от платно, когато преподава на своите ученици, Робинс смята, че може да направи същото за останалия свят.

„Спомних си, че чух за това как Леонардо да Винчи предизвиква собствените си ученици или чираци с творчески задачи“, казал Робинс в мемоарите си от 1998 г. Whatever Happened to Paint by Numbers . „Той раздаваше номерирани шаблони, показващи къде трябва да се използват определени цветове в конкретни проекти, като например боядисване, предварителни фонови цветове или някои по-малки произведения, които не изискваха неговото незабавно внимание.“

Имайки предвид тази концепция, Дан Робинс се заел с проектирането и създаването на комплекта. ​​За да направи това, той първо рисувал собственото си оригинално произведение на изкуството и след това очертавал формите на цветовете, нюансите и нюансите на картината. След това на всяка от тези области и сегменти бил присвоен номер, който съответствал на правилния цвят. Уви, първият комерсиален комплект за рисуване по номера се родил!

Кой бил първият класически комплект за рисуване по числа?

Той се, казвал „Резюме No. Едно“. Картината изобразява кана за вода и купа с плодове и почита абстрактния експресионизъм. Тя е пълна със сюрреалистични форми, живи цветове и графични линии. Въпреки, че комплектът бил продаден на някои любопитни клиенти, той не се оказал достатъчен, за да се хареса на хора с всякакви способности за рисуване.

Тогава Дан Робинс се върнал в гостната – този път придружен от нов екип от колеги художници. Техният план Б бил да проектират и произведат цяла гама от по-прости и по-достъпни пейзажни и портретни комплекти, към които повече хора биха проявили интерес. За щастие, тези непретенциозни и по-прости картини се оказали още по-популярни.

С дизайна на Robbin and Co за боядисване по номера, Palmer Show Card Paint Company е преименувана на Craft Master и работела, без прекъсване, за да произвежда колосалните 50 000 комплекта на ден. Само през 1955 г. компанията продава около 20 милиона комплекта картини по номера на ентусиазираната американска публика, която просто не можела да се насити на този нов по-лесен и по-разбираем начин за рисуване.

Въпреки, че Дан Робинс починал на 93-годишна възраст, през 2019 г., няма съмнение, че той оказал огромно влияние, върху света на рисуването.

Какъв беше отговорът от света за това изкуство?

Положителният отговор на обществеността се оказал безпрецедентен, но това не означава, че всички били доволни от феноменалния успех на рисуването по номера.

Всъщност светът на изкуството имал изключително негативна реакция, като художници и други ключови играчи в индустрията критикували движението като твърде опростяващо творческия процес на рисуване и подкопаващо таланта и работата на „истинските“ художници.

Неизвестен критик, дори написал: „Не знам до какво стига Америка, когато хиляди хора, много от които възрастни, желаят да бъдат наредени в нанасяне на боя, върху мозайката с различни диктувани форми. Не може ли да спасите някои от тези души – или трябва да кажа „идиоти?“

В отговор на реакцията Робинс отхвърлил критиките и защитил творението си. Той казал: „Никога не съм твърдял, че рисуването по номера е изкуство. Това е преживяването на изкуството и то носи това преживяване у индивида, който обикновено не би взел четка, нито би я потопил в боя. Това е, което прави!“

Защо комплектите за рисуване по номера са толкова популярни?

Каквото и да мислите за рисуването по числа и неговото опростяване, трябва да уважавате това, че Дан Робин отхвърля подобни критики.

Мислете за рисуване по числа като версия за рисуване на книжки за оцветяване, с числа, които ви пренасят, през докосването на четката, текстурите и цветовете на платното. С прости думи, рисуването по числа прави понякога трудното за овладяване хоби, рисуването по-достъпно занимание. Всеки, с какъвто и да е опит в рисуването може да завърши свое собствено произведение на изкуството – дори ако никога преди в живота си не е хващал четка за рисуване.

Без Robbins компанията, хората като нас, с огромна страст към артистичността и креативността не биха могли да се докоснат до радостта от рисуването. Умният маркетингов лозунг на Робинс по това време казва всичко: „Всеки човек е по един Рембранд!“

Вече знаете историята на рисуването по числа. Свържете се Estela.bg

За да поръчате своя комплект забавление!