Много жени не осъзнават, че сърдечните болести са сред водещите причини за смъртните случаи при нежния пол. Признаците на инфаркт при жените са много по-специфични от тези при мъжете и включват болки в гърба или в челюстта, гадене, повръщане и недостиг на въздух. Жените над 55 години, чиито близки роднини страдат от сърдечни заболявания са особено силно изложени на риск от получаване на сърдечен удар. Освен генетичната предразположеност, други причини за инфаркт са тютюнопушенето, обездвижването, затлъстяването, захарната болест, хипертонията и използването на противозачатъчни хапчета. Предпазването от проблеми със сърцето може да се постигне чрез внимателен мониторинг на нещата, с които се хранят жените, упражнения и подобряване начина на живот.

  1. Ако сте решили, че трябва да вземете превантивни мерки срещу получаването на инфаркт, вие трябва да спрете пушенето, да започнете да се храните достатъчно здравословно, да започнете практикуването на някакъв вид спорт и по този начин ще предпазите сърцето си от проблемите.

  2. В случай, че сте жена на възраст между 18 и 65 години е добре да правите упражнения по около половин час, 5 дни в седмицата. Тези от вас, които имат нужда от сваляне на килограми трябва да тренират в умерено темпо поне по 60-90 минути дневно, като се стремят повече да ходят пеш, отколкото да използват автомобил за предвижването си. Опитайте дейности като плуване, планински туризъм, колоездене, танци, игри на открито и други аеробни дейности. Тези типове упражнения укрепват сърцето и намаляват риска от получаване на диабет, който е сред основните рискови фактори за получаване на инфаркт.

  3. Увеличете приемът на зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни продукти, като по този начин ще спомогнете за намаляването на риска от сърдечно – съдови заболявания. Рибата с високо съдържание на омега – 3 мастни киселини като сьомга, херинга, пъстърва и риба тон спомага за намаляването на възпаленията в организма и за понижаването на кръвното налягане.

  4. В случай, че нямате алергия към аспирин можете да приемате малки дози (около 80 мг) всеки ден, като по този начин предпазвате сърцето си. Първо направете консултация с личният лекар за да се определи нуждата от приема и точната доза. Терапията с аспирин спомага за предотвратяването на сърдечните атаки чрез намаляване съсирването на кръвта. Някой жени, които са с по-висок риск от инфаркт на миокарда дори могат да приемат по-големи дози (325 мг).

  5. Гледайте да избягвате алкохола или да го ограничите най-много до 100 грама на ден. Поддържайте здравословно тегло, което съответства на вашият ръст. Пресметнете индексът ви на телесната маса за да определите в какъв диапазон трябва да варира вашето тегло. Ако спрете тютюнопушенето ще забележите, че сърдечната ви честота и кръвното налягане веднага ще намалеят. Пушачите са с много по-висок риск от получаване на инфаркт от непушачите. За да се изравни рискът на един пушач с този на хората, които се въздържат от този порок е нужно спирането на пушенето и минаването на 15 години без цигарен дим.