Според определението на Световната Здравна Организация, терминът „здраве“ означава „състояние на пълно психическо, физическо и социално благосъстояние,  не просто отсъствие на болести и недъзи“. Така, че не трябва да се ограничаваме само в балансирана диета, в редовни тренировки или в балансиране на ума, а всички тези неща трябва да бъдат съчетани в един комплексен здравословен начин на живот. Тук ще намерите няколко много полезни съвети как да се запази здравето (както физическото, така и психическото), които са тествани и с доказано положително въздействие. Здраве

Поддържане на физическото здраве

Диета – опитайте се да консумирате възможно най-много плодове и зеленчуци (особено зелени листни зеленчуци). Салатите могат да се използват при основното хранене, а плодовете като десерт. Така ще дадете на тялото си много ензими, които ще помогнат за усвояването на хранителните вещества от храните, които използвате като основни. Пийте повече вода, винаги когато усетите лека жажда. Нуждите на тялото от вода са по 1 литър на всеки 20 килограма телесно тегло. Не забравяйте да включите и зърнени култури в менюто си. Постоянно сменяйте храните и добавяйте нови в менюто си. Така ще постигнете един перфектен баланс на храненето си, което се отразява чудесно на здравето.

Упражнения – Много малък процент от хората правят упражнения за да бъдат здрави. Обикновено тренировки се започват, когато човек вече е натрупал прекалено много мазнини по тялото си или когато има здравословни проблеми и лекарите са го задължили. Някой от младите тренират само за да натрупат мускулна маса и да бъдат по-атрактивни за противоположния пол, но те използват лошата практика за приемане на доста вредни химикали за постигане на по-бърз ефект. Тренировките за здраве не е задължително да включват точно определен спорт. Дори обикновеното бързо ходене и изкачване на стъпала има огромен ефект върху тялото. Ключът е всичко да се прави редовно и човек да не се застоява дълго време без движение. Според мен, най-доброто и комплексно упражнение е плуването, като при него почти не се получават контузии, обмяната на веществата е много силна, мускулите се развиват много добре и се подобрява гъвкавостта на тялото.

Допълнителни съвети – За да избегнете някой проблеми като настинки и грип е добре да приемате повече витамин С, който може да се открие в много от плодовете. За предотвратяване на мускулните болки и травмите на ставите е задължително преди тренировка да направите добра загрявка и стречинг за да разтегнете добре сухожилията.

Поддържане на психическо здраве

Дишане – Дълбокото дишане не е добро само за белите дробове, но и за успокоение на ума. Вдишайте и издишайте дълбоко поне по десет пъти за да се справите с натрупаното напрежение.

Почивайте си добре – Това е нещото, от което всеки има нужда за да даде покой на тялото и ума си. Всеки път, когато се почувствате претоварени от работата си или когато ви се натрупат много дни без почивка се опитайте да си организирате малка екскурзия. Не е задължително да бъде скъпа и някъде надалеч. Един ден в парка или разходка до близката планина може да свърши много добра работа. Изключете мобилният си телефон и забравете за ежедневните проблеми. Насладете се на песента на птиците и се порадвайте на децата, които играят около вас.