Циститът е мъчително и често срещано състояние. Четири от всеки 5 жени биват засягани от този проблем в някакъв етап от живота им. Издайническите симптоми са спешна нужда от уриниране, дори когато пикочният мехур е почти празен, парене и болки при уриниране и болки в долната част на корема и гърба.
Цистит обикновено се получава заради инфекция на пикочния мехур и уретрата след атака от Е. коли.
Ешерихия коли е бактерия, която естествено присъства в чревния тракт. Тя лесно може да се прехвърли към уретрата по време на сексуален акт или при ходене до тоалетната.
Заради голямото разпространение на този проблем, можете да вземете прости превантивни мерки, които ще ви помогнат да избегнете появата на цистит. Ако атаките се повтарят периодично, тогава трябва да бъдете прегледани от специалист, защото това състояние може да доведе и до по-сериозно инфекции.
Въпреки ежедневните хигиенни грижи, може би много от вас ще се изненадат да разберат колко лесно може да се получи цистит. Всички видове ежедневни дейности, от носенето на чорапогащник от ликра до плуването в басейн третиран с хлор могат да ви направят уязвими към атаките на бактериите причинители на болестта.
В случай на атака от на бактериите и съмнения за появата на цистит е добре възможно най-бързо да се отиде на лекар и да се вземат проби от урината. Ако наистина става въпрос за цистит, веднага ще ви бъдат изписани антибиотици, които водят до доста бързо облекчаване на болките.циститПри лечението в домашни условия, едно от най-важните неща е да се стои на топло и да се почива. За облекчаване на болките в долната част на корема и в гърба може да се използва налагане на бутилка топла вода върху тези места. Също така винаги трябва да имате вода до себе си, като на всеки половин час се пие по една чаша. Така няма да позволите на урината да се застоява в пикочния мехур, а в същото време той се прочиства от бактериите причинители на заразата. Можете да добавяте по 2 супени лъжици сода бикарбонат към водата, като по този начин ще намалите значително киселинността на урината и ще предотвратите размножението на бактериите.
За да предотвратите появата или да спомогнете за премахването на цистита опитайте следните неща:
Пригответе си билков чай. Билките, които помагат за промиване на пикочният мехур и действат като антисептици включват овчарска торбичка, алое вера, корен от бяла ружа. Една чаена лъжица от тези билки се слагат в чаша вряща вода. Пие се по три пъти дневно, преди хранене.
Пийте също така най-малко по 5 чаши течност на ден – вода, плодови сокове (но не цитрусови) и зеленчукови сокове, като по този начин ще намалите уязвимостта си и ще облекчите симптомите на цистит. Опитайте също така домашно приготвена супа от магданоз, глухарче, спанак и моркови.