През последните години все повече се говори за вредите от „страшният“ висок холестерол, но може би много хора не знаят, че тялото се нуждае от холестерола за да се поддържа здравето на клетките и за генериране на хормони, които активират различни жлези и органи. Холестеролът представлява восъчен метаболит, който присъства в кръвната плазма и той бива два вида - „лош“ и „добър“. Липопротеинът с висока плътност (добър холестерол) има свойството за отстранява отлаганията от липопротеина с ниска плътност (лош холестерол) от стените на вените и артериите. Тези отлагания се получават при завишаване на нивата на „лошият холестерол“ в кръвта и тъй като той е с восъчна структура няма как да се разтвори. При натрупванията му по стените на кръвоносните съдове, последните се запушват и това затруднява или дори прави невъзможно преминаването на кръвта и достигането и до органите на човешкото тяло. висок холестерол
Това е причината за получаването на дихателни затруднения и сърдечно – съдови проблеми като инфаркти, инсулти, подагра и други. Черният дроб е органът, който произвежда количествата холестерол, необходими за правилното функциониране на организма, но понякога е необходимо и малко количество от хранителните продукти. Ябълковият оцет помага на черния дроб да изхвърли токсините и така се поддържа правилната циркулация на кръвта. В следващите редове ще хвърлим малко светлина върху връзката между ябълковият оцет и нивата на холестерола.
Ябълковият оцет е използван още от древността за подобряване на здравословното състояние. Лекарите от древна Индия занимаващи се аюрведа и древните египтяни много добре са разбирали ползите от употребата на ябълковия оцет. Те са го прилагали за лечението на много болести, тъй като са осъзнавали, че този оцет подобрява притока на кръв и общото кръвообращение. Ферментацията на ябълковият сок води до получаването на ябълков алкохол, който след взаимодествието с кислорода се окислява и се превръща в оцетна киселина. Тази киселина съдържа ябълков пектин, който е сърцевината на оцета и съдържа над 50 аминокиселини, минерали (магнезий, калий, калций, витамини и бета-каротин). Ябълковият оцет има способността да втечнява холестерола, мазнините, слузта и артериалните отлагания, като по този начин предпазва от получаването на сериозни здравословни проблеми. Една лъжичка ябълков оцет с малко мед за подобряване на вкуса трябва да се приема всеки ден и така ще се справите с проблемите с високият холестерол в кръвта. Освен това, тази комбинация действа много добре и при естественото намаляване на теглото, а също така облекчава болките в ставите. Този оцет е едно почти вълшебно средство, което всеки трябва да включи в своето дневно меню, тъй като то помага за подобряването на общото здравословно състояние.