led-shower

През горещите летни дни, всичко което повечето от нас искат да направят е да влязат в банята и да си вземат студен душ. През зимата обаче, няма нищо по-добро от горещия такъв. Може да се каже, че това е феномен – да променяш температурата на водата в зависимост от времето и от настроението си. Но задавали ли сме си въпроса, коя температура на водата е по-полезна за нашето здраве? Какви са ползите от студеният и от горещият душ? Има ли някаква вреда от всеки един от тях и ако има, в какво се състои тя? Отговорите на тези въпроси ще се опитаме да намерим в следващите редове:

Предимства на горещият душ

 • Помага при задържане на секрети и при дихателни проблеми – един горещ душ, благодарение на парата, особено ако се добави и масло от евкалипт или друго етерично масло има способността да омекоти слузта и тя по-лесно ще се отстрани.

 • Болки в мускулите – горещият душ помага за почти незабавно отпускане на мускулите и така болката изчезва. Горещата вода също така увеличава кръвообращението в тялото и това ни прави по-здрави.

 • Подобрява съня – един горещ душ снема стреса от нас и нервите ни се успокояват. Сърдечната честота се забавя и така много по-лесно се заспива.

 • Грижа за кожата – горещата вода помага за отваряне на порите и така омекотява кожата и я прави по-здрава. Препоръчително е след душ да мажете тялото си с овлажняващ крем, който много ще проникне много по-дълбоко. Също така, отворените пори се почистват много по-добре и кожата изглежда изключително свежа.

Недостатъци на горещият душ

 • Въздейства върху сърдечно – съдовата система – за хората страдащи от проблеми със сърцето, горещата вода може да бъде много вредна. Установено е, че високата температура може да доведе до хипертония, аритмия и други проблеми.

 • Потиска физиологичните системи – горещият душ увеличава топлината на тялото (следователно и нивото на киселинността му) и така се получава спад във физиологичните функции.

 • Ефекти върху кожата и косата – след отварянето на порите, както споменахме по-рано, те трябва да се затворят с крем, за да не попадне мръсотия в тях. В противен случай има много голяма вероятност да се появи акне. Наред с това, горещата вода прави косата много по-крехка и слаба, като по този начин тя много лесно се чупи.

Студен душ – предимства

 • Получава се подобряване на кръвообращението, но тук за разлика от горещият душ, кръвта отива основно към вътрешните органи. Така тялото се охлажда по-добре и се предпазва от жегите.

 • Подобряване здравето на сърцето – заради повишената циркулация на кръвта се пречистват запушените артерии и това намалява кръвното налягане и стабилизира цялата кръвоносна система. В резултат се получава и засилване на имунната система на организма.

 • Кожата и косата – студената вода затваря порите на кожата и скалпа по този начин не позволява на мръсотията навлезе в тях. Това е много полезно, особено за скалпа, тъй като така се увеличава капацитета на космените фоликули да се захващат за него и това води до по-здрава, по-силна и блестяща коса

 • Пречиства организма – студената вода кара мускулите да се свиват, като по този начин те изхвърлят токсините от себе си.

Студен душ – недостатъци

Не са много негативните последици от студените душове. Единствено те не се препоръчват за жените в цикъл, тъй като имунната им система е отслабена и не трябва да се оказва допълнителен натиск върху мускулите и органите.