сърдечни аритмии

Сърдечните аритмии са един вид аномалия ритъма или модела на сърдечният ритъм. Биенето на сърцето може бъде твърде бавно или твърде бързо, също така могат да се получават допълнителни полу – удари, прескачания или просто неравномерно биене. При получаването на сърдечни аритмии, кръвта започва да се изпомпва неправилно, което в някой случаи може да се окаже опасно за живота. Нормалният сърдечен ритъм започва в дясното предсърдие, където естественият пейсмейкър (синусовия възел) изпраща електрически сигнал към центъра на сърцето (атриовентрикуларния възел). Този възел в последствие разпределя сигнала към основната помпена камера и тя се свива и отпуска, като по този начин изпомпва кръв към тялото.

Когато се получат сърдечни аритмии, сигналът от синусовият възел се прекъсва някъде по веригата, идва по-често или се забавя. Почти всеки човек е получавал аритмии в живота си, но не винаги те се усещат и в повечето случаи са безвредни.

Сърдечните аритмии много често се получават при хората със сърдечно – съдови проблеми, най-вече след претърпян инфаркт. Някой видове сърдечни аритмии могат да бъдат много сериозни и дори да доведат смърт, но те се получават рядко и обикновено са в резултат от някакъв порок на сърцето.

Бавните темпове на сърцето се наричат брадикардия и при тях се получават по-малко от 60 удара в минута, докато бързите темпове – над 100 удара са известни като тахикардия. Брадикардията може да доведе до лоша циркулация на кръвта, а от там и липса на достатъчно кислород за цялото тяло, особено за мозъка. Тахикардията от своя страна може да компроментира способността на сърцето да изпомпва кръв ефективно, тъй като няма достатъчно време за изпълване на камерите.

Видът на аритмиите се определя от мястото им на възникване – камерите или предсърдията. Надкамерните аритмии се получават в горната част на сърцето и те не са толкова сериозни, докато тези получили се в камерите са опасни и доста често вземат жертви. Най-сериозната от всички аритмии е камерното мъждене, при която ако не се получи незабавна медицинска помощ, води до смърт.

В повечето случаи, причините за получаването на сърдечни аритмии не са известни. Досега е доказано само, че фактори като сърдечно – съдови заболявания, стрес, кофеин, цигари, алкохол, хапчета за отслабване и деконгестанти против настинки могат да причинят аритмии, но с това не се изчерпват причините. Като симптоми на сърдечни аритмии могат да се посочат ускорен пулс, усещане за удари или пърхане в гърдите, трептене в клепача на едното око, виене на свят, слабост, задух и болки в гърдите.