високо кръвно наляганеДнешното ежедневие е изпълнено с много напрежение и стрес, като това води до редица проблеми със здравето, а най-често срещаният от тях е хипертонията. Това е състояние, при което кръвното налягане се покачва над 140/90 и то може да бъде предвестник на редица сърдечно – съдови заболявания.

За този проблем няма фиксирана възраст, всичко зависи от хранителните и битовите навици, ежедневната рутина, психическото състояние, физическото здраве и други. Най-лошото при появата на високо кръвно налягане е, че то може да се получи без да се появят симптоми за това. Поради тази причина, тази болест се нарежда в графата „тихи убийци“, като най-силно засегнати от него са сърцето и бъбреците.

Нека разгледаме кои групи хора са изложени на сърдечносъдов риск:

 

- Пушачите и пасивните пушачи, които са около тях

- Хората с бъбречни заболявания

- Тези, които са с наследствена линия за хипертония

- Хората със затлъстяване или наднормено тегло

 - Хората, които не се упражняват редовно и водят заседнал начин на живот.

 - Мъжете на възраст над 45 години

 - Жените над 55 години

 - Жените приемащи орални контрацептиви

 - Лицата злоупотребяващи с алкохол

Въпреки, че високото кръвно налягане е често срещан проблем, контролът върху него е изцяло в ръцете ви. Хората обикновено избират да използват лекарствени средства за понижаване на нивата на кръвния натиск върху кръвоносните съдове, но нека ви припомня, че някой елементарни промени в начина на живот са в състояние да дадат желаният резултат без да се получават странични ефекти. Вижте какво може да се направи срещу хипертонията:

Може би някой от вас са чували за DASH диетата. Това съкращение произлиза от английският превод на диетични подходи за спиране на хипертонията. Този тип диета е много богата на калций, калий, магнезий и други електролити, хранителни вещества и фибри. Наред с нея, вие трябва да ограничите приемът на сол. При стриктното спазване на този режим ще забележите, че се получават драстични промени в кръвното ви налягане, което ще влезе в оптималните за нормален живот граници.

Друг начин за сваляне на кръвното налягане е редовният прием на лекарства, но на такива с билков произход. Те не предизвикват нежелани странични реакции и могат да подобрят движението на кръвта, функционирането на сърцето и могат да „направят ремонт“ на повредените мускули.

Редовното ходене, отказването на цигарите и алкохола, подобряването на навиците за сън, загубата на тегло и т.н. също могат да подпомогнат лечението.

Пазете сърцето и ума си здрави, тъй като само така ще можете да постигнете мечтите и желанията си!