Вторичното безплодие не е изолиран проблем, пред него са изправени милиони двойки. От него могат да бъдат засегнати както мъжете, така и жените, като се получават силни емоционални тревоги.

Вторичното безплодие представлява неспособност на тялото да се зачене, въпреки че преди това може даденото лице да е имало едно или повече деца. Много от хората изпадат в състояние на шок и са силно депресирани, след като констатират, че те не могат да имат повече деца. Кои са възможните причини, които стоят зад този здравословен проблем?

Причини за безплодие при женитеЖенско безплодие

 1. Една от основните причини за безплодие, независимо дали става за първично или вторично, е възрастта. След преминаването на 35 години, зачеването става по-трудно. Обикновено, след първото бебе, двойката изчаква то да порасне малко и след това се правят планове за следващо. Най-често жените вече са преминали тридесетата си година, а не рядко и четиридесетата, като това е причината за намалена възможност за ново зачеване.

 2. Възможно е да има образувана киста, поради ендометриоза, която да причини увреждане на матката или на фалопиевите тръби.

 3. Поликистоза или поликистозен синдром на яйчниците може да причини проблеми с овулацията, което също може да се счита като причинител на безплодие.

 4. Полово предавани инфекции, като хламидия също могат да доведат до вторично безплодие.

 5. Предишна извънматочна бременност може да причини увреждане на маточните тръби, което от своя страна прави забременяването трудно.

 6. Миома може да предизвика проблеми при имплантирането на яйцеклетката в матката.

 7. Липсата на цервикална слуз, която помага за предвижването на сперматозоидите също може да попречи за оплождането на яйцеклетката.

Причини за безплодие при мъжетемъжко безплодие

 1. Възрастта може да бъде отговорна на безплодието при мъжете. 35 - тата годишнина е границата, след която става по-трудно създаването на поколение.

 2. Ниският брой сперматозоиди също може да бъде една от основните причини за безплодие.

 3. В някой от случаите, сперматозоидите умират или не са в състояние да се движат, което прави оплождането трудно или невъзможно.

 4. Някой хормонални нарушения и заболявания могат да доведат до автоимунна реакция, при което тялото развива антитела срещу сперматозоидите и по този начин те биват убити.

 5. Проблеми с ерекцията и еякулацията също могат да стоят зад безплодието.

 6. Болести, неправилно хранене и промяна в начина на живот могат да доведат до спад в качеството на семенната течност, от където се стига и до вторичното безплодие.

 7. Това са някой от основните причини за този проблем, при който двамата партньори трябва да се подкрепят един друг и да не се обвиняват взаимно, за да преодолеят ситуацията.