Сокове и здравеПресните сокове са полезни, имат прекрасен вкус и могат да бъдат много здравословни, ако ги консумирате редовно. Сок може да бъде приготвен от всички видове плодове. Опитайте се да експериментирате с различни комбинации. Основните плодови сокове включват ябълка, портокал, праскова, грейпфрут, ананас. Можете да опитате комбинация от киви и ягода, киви и портокал, ябълка и банан, изключително полезни са и червените боровинки. Много по-добре ще бъде сами да си приготвите напитка вместо да купувате от супермаркета, така ще усвоите максимално полезните вещества и ще избегнете добавените консерванти и подсладители. Соковете са много полезни за здравето и храносмилането. Специалистите от здравен портал Фрамар ни дават полезна и интересна информация за тези вкусни напитки. Пресните сокове осигуряват ценни хранителни вещества и ензими, зареждат ви с тонус и енергия. Това е голяма помощ за хората страдащи от храносмилателни разстройства, забавен метаболизъм, дори и с проблемна кожа и акне.

Соковете отдават хранителните вещества по – бързо, защото в тялото не се отделят влакна, а организмът усвоява по – голямо количество ензими и антиоксиданти.

Сок от цвекло – когато става дума за прочистване на кръвта, бъбреците, черния дроб и жлъчката това е най - полезният сок.

Сок от цитрусови плодове – всички те имат прочистващо и антиоксидантно действие.

Сок от моркови – много богат на витамини и микроелементи, чудесен е и в комбинация с други зеленчукови и плодови сокове, подобрява храносмилането, функциите на отделителната и храносмилателната система, повишава имунитета.

Сок от ябълки – нискокалоричен с богато съдържание на пектин, който прочиства организма от шлаката. Укрепва сърдечно – съдовата система.

Сок от червено френско грозде – освен че е вкусен, той е и полезен при язва, гастрит, ревматизъм настинка, подагра и кожни заболявания.

Сок от касис – помага при авитаминоза, малокръвие, грип и ангина. Повишава имунитета, богат на витамин С.

Сок от нар – благоприятно влияе върху организма след болест или операция (има укрепващо действие), помага при малокръвие.

 

За по- добро усвояване

 

Както вече казахме прясно изцедените сокове чудесно могат да се допълват едни - други. Зеленчуковите са богати на минерали и соли, а плодовите на захари и витамини.

Най – добре е да се пият 30-40 минути преди хранене. Тази препоръка трябва да се спазва много стриктно при фрешове от по- сладки плодове. Ако такъв тип сок се изпие след ядене, той може да стимулира ферментацията в червата и така да предизвика подуване на стомаха.

Соковете от сладки плодове трябва да се консумират веднага след приготвянето им. Дори кратко съхранение в хладилник понижава лечебното им свойство, макар вкусът им да остава същия.