Когато говорим за пчелни продукти трябва да се споменат за всички уникални неща които произвеждат пчелите. Следва да ги изброим, а те не са никак малко за такива дребни животни каквито са пчелите. На първо място разбира се поставяме пчелния мед. Освен него, добиваме още пчелен прашец, пчелно млечице, восък, клей (или наричан още прополис).

Сами разбирате вече колко разнообразни продукти произвеждат тези насекоми. Всички пчелни продукти намират приложение в нашия бит, било то като храна или лекарство. Цветния прашец е един от най-полезните продукти на пчелите които ползваме ние. Той е широко използван като хранителна добавка и дори като лекарство. За покачване на телесната маса съществуват много добавки с цветен прашец и това доказва неговото уникално въздействие върху организъма на човек.

Цветния прашец се използва от пчелите за производство на всички останали продукти което от своя страна е достатъчно доказателство за неговите качества. Както при всеки друг продукт, така и към този някой хора развиват алергични реакции. Преди да започнете консумацията на този продукт, задължително трябва да се тествате за това дали няма да получите нежелана реакция.

Пчелния клей или наричан още прополис е един от най-полезните продукти които добиваме от пчелите. Наред с останалите пчелни продукти (които към този момент са поне осем), пчелния клей е един страхотен продукт за много дейности. Нека кажем няколко думи за какво го използват пчелите. Пчелния клей има силно изразено антибактериално действие.

Пчелите го използват за защита на своя кошер. Чрез него запълват фуги по стените на кошера, балсамират чужди животни влезли в кошера и т.н. Акациевия мед е един от най-разпространените. Много хора предпочитат акациев мед пред останалите защото този най-много им допада. Той има изключително нежен аромат и плътен вкус. Акациевия мед е известен с това, че се кристализира изключително бавно в сравнение с някой други видове пчелен мед и това е още една причина да бъде толкова много избиран.