Google Панда е алгоритъм на популярната търсачка, чиято цел е да изчисти резултатите от спам уеб сайтове и такива, които използват непозволени практики за манипулиране на резултатите. Ако сте ударен от пандата трябва сериозно да се замислите върху това, дали вашият уеб сайт е използвал непозволени практики или съдържанието ви е достатъчно полезно за потребителите, че Google да си направи труда да ви прости. Проблемът със непозволените практики се решава, но ако вашият уеб сайт няма полезна информация, която да се харесва от потребителите. То няма смисъл да се мъчите, просто зарежете уеб сайта. Няма смисъл да си правите труда ако не разполагате със качествена информация.

Кои сайтове биват наказвани от Google Панда и как се оправим с проблема?

1. Дублирано съдържание - Ако вашия уеб сайт не разполага със уникално съдържание а вместо това сте копирали това на други уеб сайтове, то Пандата няма да ви прости. Каквото и да правите, няма да успеете да поправите уеб сайта си. Ако имате уникално съдържание, но и дублирано. Постарайте се да премахнете дублираното.

2. Спам - В това число влизат всички непозволени практики за манипулиране на резултатите като Форум профили, Блог коментари, LinkWheel схеми, Автоматично пренаписано съдържание (spintax).

3. Груби граматически и правописни грешки - вашето съдържание трябва да бъде добре написано и разбираемо за потребителите. Прегледайте вашия сайт за подобни проблеми и се постарайте да ги поправите.

4. Повтаряне на една и съща ключова дума много пъти в съдържанието (keyword stuffing). Ако имате статии, които повтарят една и съща дума прекалено много пъти, постарайте се да ги поправите. Пренапишете статията, подобно съдържание не се приема добре, както от потребителите така и от търсачките.

5. Прекалено много реклами - ако вашият уеб сайт е препълнен със реклами и информацията се чете трудно.Постарайте се да ги премахнете. Използването на реклами над текста се наказва от Пандата и няма да спечелите повече пари ако сте на 10+ страница.

Това са основните причини да получите шамар от Google Panda, но не са единствените. Понякога е много трудно да се определи причината, особено ако на пръв поглед няма видима причина. Възможно е вашия уеб сайт да е заразен със вируси. Прегледайте вашия Webmasters Tool акаунт. Там обикновено пише ако имате засечен вирус или какъвто и да е злонамерен софтуер. Прегледайте кода си и го премахнете след което напишете reconsideration request към Google, като се постараете да отбележите всички промени които сте направили. Останалото е само да чакате и да се молите, големия бос да се смили над вас или автоматичния алгоритъм да засече промените и върне старите ви позиции (което отнема доста време). През това време не спирайте да обновявате и развивате уеб сайта си, рано или късно ще изплувате отново ако сте спазили всички изисквания за качество.