christian-louboutin-daffodile-blu

Как мога да платя?

Можете да ползвате някоя от картите, изброена в посочения сайт при плащането на желаните от вас обувки. В повечето случаи VISA, MasterCard, PayPal, VISA Electron, Maestro и т.н. Данните ви са безопасни и напълно защитени.

Какво трябва да направим ако нямаме достъп до съответния сайт?

Ако имате проблеми с достъпа до съответния сайт , за да изберете вашите обувки , се предполага че имате сравнително нова операционна система , например Windows, OSX и др. Ако все още имате проблеми , при поръчката на вашите обувки е хубаво да се свържете с екипа обслужващ клиенти, което ще ви даде възможност за правилния избор на обувки.

Все пак въпреки всички перипетии сте успели да си поръчате желаните обувки, но те не са пристигнали в посочения срок???

 

Ако поръчката ви не е пристигнала към очакваната дата на доставка е хубаво да проследите връзката чрез вашия имейл за потвърждение. Данните в профила ви, правилния адрес за доставка , реда , данните за контакт , дали са актуални . Проверете дали има имейл от съответния доставчик, може да се наложи повторна доставка. Чуйте се със съседите си, може по погрешка да са приели вашите обувки.

Ако все още не можете да намерите вашите обувки е хубаво да се обърнете към съответния интернет доставчик. Като обикновено при липса на поръчка се организира подмяна или възстановяване на парите за съответния клиент.

Как да реагираме при получаване на дефектни обувки?

Веднага след откриването на дефект на вашите обувки трябва да се свържете с доставчика за подмяна.

Как да върнат закупените от нас обувки?

Искате да върнете вашите обувки, не ви допадат, няма проблем. Всичко , което доставчика обикновено иска да знае е номера на поръчката и данните на клиента и съответно дали би желал да бъдат заменени с други по размер, цвят, модел. В повечето случаи след връщане на стоката се праща обратен имейл .

Надяваме се сме ви били полезни.