Тази статия описва осем от най-големите грешки, които могат да се допуснат в уеб дизайна.
Ето ги и тях:

1. Лошо „Търсене“

Търсачките много често са твърде „буквални“ и почти безполезни, когато не могат да се справят с грешки при писане, използване на множествено число, тирета, главни букви или други променливи.
Друг проблем е липсата на изчистен и семпъл бутон за търсене на всяка страница – въпреки че и разширеното търсене е много важно, то се използва значително по-рядко.

2. PDF файлове онлайн

Потребителите не харесват PDF файловете в интернет страниците. Въпреки, че този формат е идеален за принтиране и разпространение чрез имейл например, той е твърде неудобен за онлайн четене, тъй като много често размерите на шрифтовете и форматите са различни с тези, с които потребителят вече е свикнал в сайта, стандартните уеб команди не работят, пък и се разваля „ритъмът“, с който до сега е разглеждано в страницата.

3. Непроменен вече посетен линк

Промяната на цвета на линк, който вече е посетен е много удобна опция за потребителя. Така той ще знае през каква информация вече е преминал и без да се лута ще знае какво е посетил и не му е било полезно, или пък ще знае към кои страници да се върне отново. Тази опция е особено полезна за форуми.

4. Огромни количества текст

Такива винаги са трудни за смилане от потребителя. Но пък не може да ги разпокъсате на различни страници, за да може да е лесно разпечатването на информацията? Използвайте следните лесни трикове:

  • подзаглавия
  • списъци
  • подчертани ключови думи
  • къси параграфи
  • семпъл стил на писане

5. Фиксиран размер на шрифта

Понякога сайтовете не позволяват на уеб браузъра да променя размера на шрифта, правейки го труден за четене от по-възрастните потребители.
Уважавайте предпочитанията на хората и ги оставете сами да оразмерят текста по тяхно удобство.

6. Заглавия на страници, трудно откривани от търсачки

Търсачката е най-важният и често използван начин някой въобще да достигне до Вашият сайт и да навигират в него. Заглавието е най-важното ви оръдие за привличане на клиенти. То също е и най-често използвано за въвеждане в „любими страници“ (favourites) в браузъра. Избягвайте да добавяте „Добре дошли в“ или английското „the“ за чуждоезикови сайтове, ако не искате да попаднете под тези букви при подредба по азбучен ред.

7. Всичко, което прилича на реклама

Потребителите вече са свикнали да изключват от съзнанието си досадните банерни реклами по всички сайтове, така че избягвайте всичко, което прилича на тях за да привлечете вниманието на посетителите.
„Агресивната“ анимация, като светещ или мигащ текст, също е нещо, което не трябва да добавяте в страницата си.
Изскачащите прозорци може би са най-досадното нещо за онлайн потребителите. Такива се затварят още преди дори да са заредили напълно, което освен, че не ги прави полезни за уеб страницата, ами точно обратното – отблъсква посетителите.

8. Отваряне на нови прозорци

Уеб дизайнерите използват този метод с надеждата потребителят да се върне към първоначалната страница, тъй като така тя не се затваря. Но истината е, че това само ги затормозява. Повечето потребители са свикнали да боравят с копчето за връщане (back бутонът) и когато е отворена нова страница той е неактивен, което само ги обърква. Сайтовете трябва да задържат вниманието на посетителя по друг начин, не като на сила оставят страницата отворена и задръстват екрана му с изскачащи прозорци. Те могат сами да си отворят нов прозорец по желание. (Вече е въведена и опцията new tab, която може би е по-възприемчива за потребителите от предишните две опции)