Когато разглеждаме и анализираме уеб дизайни е лесно да открием голям брой грешки, които правят сайтовете по-неизползваеми.
Разбира се, списъци от рода на „тридесет грешки в уеб дизайна“ изглеждат повече като конструктивна критика, за това ето един списък от десет неща, които на практика биха направили всеки сайт по-използваем:

1. Поставете името и логото си на всяка страница и ги направете логото линк към началната страница (освен на самата начална страница, където логото не трябва да бъде линк: никога не поставяйте линкове, които водят към същата страница).

2. Добавете опция „Търсене“, ако сайтът Ви съдържа повече от 100 страници. Search бутонът винаги е бил и ще бъде една от най-нужните добавки в големите сайтове.

3. Използвайте семпли и недвусмислени заглавия на страниците, които ясно посочват за какво става въпрос на страницата и остават смислово разбираеми, когато биват извадени от контекст (например, когато са търсени дадените думи в търсачката)

4. Структурирайте добре страниците си и помогнете на читателите по-лесно да се ориентират в текста: например, използвайте ясно обособени абзаци и линкове към подтеми, за да разбиете по-големи текстове на малки и лесно смилаеми парчета информация.

5. Когато една тема е обширна и се състои от много подтеми, вместо да натрупвате всичко на една страница, разделете информацията на подтеми и добавете хипервръзки към други страници от вашият сайт, където може да фокусирате вниманието си повече върху дадените подтеми. Така ще спестите на читателите време и ненужна информация – ако те имат нужда от нея, сами ще отидат на желаната страница.

6. Използвайте снимки на предлагани продукти, но избягвайте задръстването на страницата с многобройни такива. Най-добре прикачете малка снимка на всички индивидуален продукт и я направете хипервръзка към друга страница с повече изображения и с по-висока резолюция. За някой неща може дори да се наложи да добавите снимки с опция за близко приближаване, или въртене на 360 градуса за по-детайлен оглед. Но запазете всичко това за вторична страница, а на основната запазете едно малко изображение. Вместо да смалявате оригиналното изображение и да го правите неразбираемо, може да увеличите важни детайли от него и да ги комбинирате в колаж, акцентиращ върху най-важните елементи на продукта.

7. Слагайте заглавия на връзките, които поставяте в страницата си. Така посетителите ще се ориентират по-лесно във вашият сайт и по-лесно ще откриват нужната информация.

8. Направете така, че всички важни страници за да са достъпни за хора с увреждания и най-вече за слепи.

9. Правете като всички останали : ако повечето големи уебсайтове правят нещо по даден начин – последвайте ги, те създават тенденциите. Повечето потребители вече ще са свикнали на този начин на работа и ще очакват нещо подобни и във вашия сайт.

10. Последно, винаги съгласувайте своят уеб дизайн с реални потребители. Вижте как ще реагират и коригирайте при нужда. Хората са непредсказуеми и желанията и очакванията им се променят постоянно, за това дори най-внимателно обмисленият план има нужда от този вид проверка.