Най-доброто на онлайн търговията е това, че всеки може да се опита да прави пари, създавайки онлайн страница за продажби. Най-лошото на онлайн търговията е, че всеки може да се опита да прави пари, създавайки онлайн страница за продажби.
Началото може да е лесно, но за да се наложиш на пазара е нужно време и търпение. Трябва да се учим от постиженията и грешките на тези, опитали преди нас.

Ето няколко начални съвета, от които може да се възползвате:

Обърнете специално внимание на главната страница и отделете много време само на нея – както корицата на книгата, обложката на албума или входът на сградата така и заглавната страница е първото нещо, до което имаме досег и оставя силно впечатление. От нея ще зависи, дали потребителят ще продължи по-навътре в уебстраницата, или ще напусне.

 

Описанието на страницата, което ще се появи под заглавието й в търсачката, е също толкова важно, колкото и самото заглавие. Там изтъкнете предимствата на вашият сайт/продукт/услуга. По-вероятно е търсещият да избере линкът с изтъкнатите предимства, от колкото този, чийто е споменато само име му. Пример – две еднакви книжарници на пръв погледи на двете с атрактивни имена, но едната предлага удобни кресла и кафе – може в другата да е абсолютно същото, но когато не е оповестено, потребителят ще избере първата.

Но да помислим и в малко по-друга насока. За тези, които предлагате онлайн продукти или услуги, за да продавате, може да се наложи и да подарявате – добавете безплатни мостри към вашия сайт. Както в супермаркетите опитвате нещо от витрината, преди да решите дали да си купите от него, същото може да бъде приложено до някаква степен и в онлайн търговията. В онлайн книжарниците можеш да прочетеш първата глава от някоя книга и да я купиш, само ако те грабне. Същото може да бъде приложено в музикални магазини, където можеш да чуеш секунди от някоя песен преди да я купиш, или цяла песен от албум.

Доброто обслужване е най-важното нещо, след предлаганите стоки(услуги), което ще накара потребителят да пазарува отново от вашия онлайн магазин. Добавете на всяка страница бутон за бърз достъп в реално време със служител, а ако това не е възможно – опция за бързо изпращане на запитване чрез e-mail. Задължително оставете и телефон – някой потребители се чувстват по-сигурни, когато се свържат с Вас (или ваш служител) и чуят гласа Ви.

След като клиентите Ви вече са закупили нещо от Вас, поддържайте обратна връзка – изпращайте им имейли с намаление и специални оферти, но не прекалявайте, за да не постигнете обратния ефект и да им досадите. Добавяйте бързи връзки към всяка една оферта в писмото, за да може потребителите директно да отидат на желаното място и да не се лутат в уебстраницата. Правете им подаръци или специални персонални отстъпки, ако са закупили повече продукти. Обръщайте персонално внимание на всеки един клиент.

Обновявайте редовно информацията на страницата си и не изтривайте старите публикации – запазете ги в архив със свободен достъп. Така, когато бивш клиент се върне във Вашия магазин ще има ново съдържание, което да привлече погледа му, и ще може да намери информация относно предишната си покупка (промоции, вече изтекли оферти или изчерпани продукти).

Предложеният от Вас комфорт води до увереност, а увереността до увеличение в продажбите и щастливи клиенти, които са достатъчно сигурни във Вас, че да се обърнат отново към Вас и да Ви препоръчат на други. Затова следващият път, когато посетите подобен онлайн (или пък обикновен) на Вашия магазин, запитайте се, дали и Вие предлагате същите предимства и удобства. Ако не, какво чакате?