В резултат на сътрудничеството между IBM и Lenovo се появи широка гама от различни модели лаптопи, всеки с различна конфигурация и набор на наличен софтуер. Много основни настройки на хардуера при повечето лаптопи, включително настройките на твърдия диск и настройките за паролата, се регулират от BIOS или системното меню Basic Input/Output. Въпреки че много потребители нямат никакви проблеми с фабрично конфигурираните лаптопи, които предлага Lenovo, има и случаи, при които се изисква индивидуална потребителска конфигурация. За щастие, менюто на BIOS при всички лаптопи на Lenovo е достъпно чрез клавиатурата на тези лаптопи. От менюто на BIOS всеки потребител може да създаде нови настройки или да промени старите по начин, който му харесва най-много. Следните инструкции са валидни за всички лаптопи:

1. Изключeте лаптопа за поне 5 секунди.

2. Рестартирайте го. Следете съобщенията на екрана. Натиснете бутона “Access IBM”, ако на екрана се появи: “За прекъсване на нормалните настройки, натиснете синия бутон “Access IBM”. При някои лаптопи се появява надпис: “За прекъсване на нормалните настройки, натиснете синия бутон “ThinkVantage” и тогава натискате този бутон.

3. Изберете началния зелен бутон “Start”, намиращ се в долния ляв ъгъл на екрана при всички настолни комютри и лаптопи, за да влезете в настройките на BIOS-менюто.

4. След като влезете в менюто на BIOS, изберете кои от предлаганите настройки искате да промените по желания от Вас начин, заложен в опциите.

5. При някои лаптопи се показва само логото ThinkPad. В този случай след рестартиране, натиснете функционалния бутон F1, за да влезете в менюто на BIOS.

При всички модели лаптопи BIOS-ът може да бъде защитен с парола, за да се предотврати неоторизиран достъп. Въпреки огромното разнообразие на лаптопи Lenovo на пазара, премахването на паролата на BIOS се извършва по един и същ начин при всички лаптопи. Премахването на паролата на BIOS може да се извърши само, ако смятате, че няма опасност от достъп на неупълномощени потребители. Това става по следния начин:

1. След като сте влезли в менюто на BIOS, въведете текущата парола в полето за паролата.
2. Щракнете върху бутона “Password” и след това изберете опцията “Supervisor”.
3. Въведете текущата парола в полето и след това натиснете интервал.
4. След като видите вече празното поле за паролата, натиснете “Enter” за проверка на екрана. Паролата на BIOS е отстранена.
5. Накрая натиснете иконката “Save and Exit”, за да запазите направените промени и да излезете от BIOS.