През годините технологиите са се развили до такава степен, че в сравнение с близкото минало, когато е имало само един вид батерии за лаптоп, днес се предлагат три различни вида. Знаейки разликите между тях ще ви бъде много по-лесно да направите вашия избор, когато дойде време да подмените вашите стари и износени батерии.

В тази статия ще разгледаме три различни вида батерии за лаптоп, както и някои от предимствата, които притежава всяка една от тях.

 

Никел Кадмий - Ni-Cd

Никел Кадмий (NiCd) батерии, всъщност са първите презареждащи се батерии за лаптоп. Производителите ги харесват, защото цената им е сравнително ниска и са имали висока мощност. Вече е почни невъзможно да намерите NiCd батерии, защото те са тежки и не толкова ефективни, колкото новото поколение батерии.

  • Никел-металхидридните батерии - Ni-MH

Никел-металхидридните батерии все още може да се намерят в почти всеки магазин за батерии и други консумативи за лаптоп. Много от по-старите модели лаптопи работят именно с този вид батерии. Акумулаторните NiMH батерии за лаптоп са голям напредък за лаптоп технологиите, най-вече, защото те са по-надеждни в сравнение с NiCd батерии, а и имат още по-висока мощност от тях. Те са по-евтини за производство, но и по-безопасни за употреба. Единственият проблем с никел-металхидридните батерии е, че те имат така наречения „памет ефект“. Какво точно означава това? По принцип, ако не разредите до край вашите лаптоп батерии Dell или Asus, Toshiba или други, те ще запомнят до каква степен са били изтощени и следващия път е много вероятно да се изключат отново достигайки тази степен.

Литиево-йонни - Li-Ion

Литието-йонните батерии са последно поколение и масово се използват в повечето нови лаптопи. За разлика от NiMH батерии, Li-Ion лаптоп батерии нямат никакъв „памет ефект“. Освен това са по-леки от NiCd и NiMH батерии. Те са най-издръжливи и добиват все по-голяма популярност сред потребителите. Единственият им недостатък идва от по-високата цена, но когато знаете, че с тях без проблемно ще можете да вършите работа си – цената няма толкова голямо значение.

В този момент вие вероятно се чудите на кой тип батерии да се спрете. Ако разполагате с необходимите финанси, най-доброто решение за вас биха били литиево-йонните батериите, тъй като те са с най-голяма издръжливост, в която ще се убедите и сами. В случай, че не можете да си позволите Li-Ion батерии за лаптоп или вашия преносим компютър не е съвместим с тях, тогава Ni-MH батерии са следващия най-удачен избор, които можете да направите.