"Всички на облака" бе слоганът на рекламната кампания на Microsoft, когато представи своя продукт Windows 7, а ние с радост разпространихме личната си информация в акаунти из цялата мрежа, разчитайки на сигурността на “небесните” сървъри.

Хакерите осъзнаха, че цялата нашата ценна информация е някъде там, очаквайки да бъде придобтиа. В такъв случай, как да предпазваме нашите онлайн регистрации от натрапници?

Първо, необхдоимо е всеки от вас да се запознае с функционирането на софтуера, който съхранява паролите на всичките в регистрации в Интернет (password manager).
Тези приложения осигуряват защита на личните ви данни, генерирайки силни пароли, които е трудно да се разбият почти колкото и да се запомнят. В замяна на парола от тип “lumia920fan”, мениджърът би създал код наподобяващ "50P3HofuvzDL”.

Ползването на силни и уникални пароли е особено важно поради уменията на хакерите да проникват дори и в сървъри от мащабите на iCloud и Gawker’s systems. Сдобили се веднъж с потребителското ви име и парола, злосторниците проверяват дали те съвпадат или наподобяват други ваши регистрации в различни сайтове. Плашещ пример е случаят на Мат Хонан, чийто дигитален свят бива разбит, след като необмислено публикува номера на своята кредитна карта в Amazon, a oттам хакерите проникват и в неговия Google профил.

Ползването на силни пароли драстично увеличава времето, необходимо на един компютър за разбиване на кода. Така вашата регистрация става непривлекателна за хакерските програми, които се насочват към потребителите, ползващи слаби пароли.

PASWORD MANAGER

Основан в началото на 2008-а година приложението LastPass се слива с вашия браузър – засича автоматично пароли с шаблонни форми, генерира силни кодове и същевременно се грижи за сигурността, докато сърфирате. Teсните специалисти в сигурността критикуват Last Pass заради това,че от компанията съхраняват паролите на собствени сървъри, в които потенциално може да се проникне, но такива случаи се броят на пръстите на едната ръка, най-вече заради слабите пароли, които някои потребителиса сложили на своя Last Pass акаунт. Предимство на компанията е съвместната работа с Google Authenticator. В резулатат на това никой не може да се сдобие с паролата на вашия регистрация в Last Pass без да е осъществил физически контакт с вашия смартфон.

Макар и не толкова възхваляван, поддържащият Mac, Windows, iOS, and Android мениджър 1Password, е сочен като основен конкурент на Last Pass. Базиран е изцяло върху синхронизираната Dropbox технология, тоест, имате пряк достъп до вашите данни без да е необходима синхрoнизация със сървърите на компанията. 1Password ви дава възможност да поставите паролите си в Dropbox и да осъществите пряк достъп с него чрез лаптоп или телефон.

ДРУГА ОПЦИЯ

Pasword manager не са единствената възможност, която ви предлага надеждна защита на вашата онлайн самоличност. Безбройните потребители на Google могат да се възползват от 2-стъпковия процес на идентификация, при който от компанията изпращат съобщение на вашия телефон всеки път, когато някой се логва във акаунта ви.

Дори и най-доброто приложение, предпазващо вашите онлайн регистрации, може да бъде хакнато, но то ще направи напълно невъзможен достъпа до информацията в акаунта ви, или по-лошо – да извършват злоупотреби от ваше име.

Обърнете много сериозно внимание на вашата онлайн сигурност – отнема само няколко минути. Това ще ви спести значително количество пари и главоболие занапред.