Всички искаме да слушаме любимите си изпълнители, независимо дали шофираме с приятели или отиваме на работа сутрин. Като цяло, много хора не са доволни от настоящата аудио системата в колата, която по право е инсталирана от производителя. Ето, защо за тях има решение - да сменят цялата система, или само високоговорителите, за да подобрят качеството на звука.

Домакинските уреди са една от първите категории стоки, които започнаха да се продават в Интернет.

Ясно е защо броят на онлайн магазини, които предлагат хладилници, телевизори и микровълнови печки е огромен и продължава да расте. Всичко това обяснява, защо на купувачите им стават все по-трудно, сред разнообразието от платформи за търговия. Как да решите и какво да изберете. С какво може да е от полза една брошура на Технополис?

Искате ли да узнаете къде е възможно да купувате евтини домакински уреди, битова техника, офис техника и консумативи и пр. А така в същото време да не губите качеството на избраните продукти.

В последно време климатиците стават все по-предпочитан вариант за отопление през измата. Хубаво би било да разгледате вариантите които ви предлагаме.

Вакуумните помпи са основна движеща сила зад много от процесите в индустриалния сектор. В тази статия ще бъдат разгледани основите на вакуумните помпи и някои от техните важни промишлени приложения.

Вакуумните помпи са тези устройства, които премахват газовите молекули от запечатана среда или камера, оставяйки частичен вакуум в тях.

Днес на всяка крачка срещаме нуждата от „умните“ устройства около нас. Смартфонът съвсем естествено замени старите GSM-и и постепенно ги измести като основно средство за телекомуникация. И ако при появата си нововъведенията на тогавашните революционни смартфони бяха по-скоро екстра, и в някой случаи ненужна глезотия, то днес вече се е появила необходимостта от функциите, които ни предоставят тези устройства. Може би, това е някаква псевдонеобходимост или пък удобство. Със сигурност повечето хора ще се съгласят с второто, а немалко ще потвърдят и необходимостта, която имат от смартфоните си. Аналогично стоят нещата и с другите умни устройства, например таблетите. Спомняме си времената без таблети и някак сме оцелели до появата им, но те също дават удобство и практичност, от която е по-лесно да се възползваш, отколкото да се откажеш.

В цялата тази среда на лаптопи, настолни компютри, таблети и смартфони, къде точно има място добрият стар тефтер?

Микровълновата печка е уред, способен на отопление, размразяване или готвене на храна в минути, използвайки само действието на микро вълни. Знаейки своята работа, ние можем да ви запознаем с това, какви храни и как да използвате. Как микровълновата ви помага по подходящ начин на живот и кои от многото съществуващи видове да купите.

Видеокамерите за наблюдение на работните помещения е доста често срещана световна практика. Гледащите и записващите устройства се слагат най-често във и около входовете на големите сгради или край порталите на големите бизнескомплекси, както и тяхното присъствие поражда ред въпроси.

Основният въпрос е - необходими ли са камерите за видеонаблюдение?

Положителният отговор може да се мотивира с нуждата от превенция на действия, които са в разрез с установените юридически и морални норми. Нали знаете, че профилактиката е най-доброто лечение, както твърди едно от най-популярните правила на медицината. Точно поради тази причина наблюдателните системи се монтират, за да гледат какво се случва пред и около сградите, в които влизат и излизат много хора и пред които винаги има струпване от множество коли.

Като градска легенда се разказват истории как камери пред някое здание са заснели неправилно паркирали автомобили, а дори са помогнали на органите на реда да открият откраднато моторно превозно средство и да го върнат на законния му собственик. Безспорно това е едно от големите предимства на видеонаблюдението на обществените места, които се посещават от много хора през светлата а понякога и през тъмната част на денонощието.

Работното помещение обаче не се ограничава до входа и до изхода, а понякога поради дейността на фирмата се налага работниците, или да употребим правния термин – работник (служител) да бъдат контролирани.

Къде и как се налага да има камери, които да наблюдават какво става в помещението, където се извършват дейности?

Видеонаблюдение трябва да има в помещенията и/или в открити пространства, в които се работи в опасни за здравето, а може би и за живота на хората вещества. „Защо?”, веднага се налага този въпрос.  Без да се подценява професионализмът на експертите, които вършат рискована и опасна работа, може да се отговори, че гледащите и записващите устройства, наблюдавайки какво става на работното място може да се предотврати авария, която евентуално може да има тежки последици.

Човекът, колкото е социално, е толкова и алчно животно!

„Не кради!”.

Това гласи краткият, ясен и категоричен текст на осмата от 10-те Божи заповеди, дадени на Мойсей от Всевишния в пустинята, докато той е извеждал  евреите от Египет към Обетованата земя (Изход – 20:15).  Нека да си припомним едно нещо. Щом има забрана да се върши едно нещо, което е в разрез с установените норми и практики, значи действия, които нарушават едни или други разпоредби и закони са били извършани преди това. Първата кражба в Библията, според неизвестния за нас автор на първа книга на Светото писание „Битие”, е извършена от Рахил. Тя е взела идолите на баща си Лаван, докато пътувала със съпруга си Яков към неговия дом.

Друга версия за първото противозаконно отнемане на чужда собственост в Библията може да бъде открита в историята на първите хора. Ева, подбуждана от Дявола, е взела от райското дъгово плода на познанието. Всевиждащите очи на Бог разкрили кражбата и последвалите я събития и като наказание изгонил първата жена и първия мъж – Адам от небесната градина. Нека да оставим на специалистите дискусиите на въпроса от кого, кога и как е извършена първата кражба и да се върнем от историите, разказвани и четени вече няколко хилядолетия в нашия високотехнологичен век.

Съвременното законодателство предвижда различни по вид и характер наказания за посягането и отнемането на чужда собственост. В същото време има едно решение  и това е монтиране на камери за наблюдение. „Къде обаче трябва да се установят тези устройства?”, се пита в задачата. Там, където се съсредоточават много завистливи и алчни погледи. Нека да бъдем по-конкретни. Безспорно видеокамерите са необходими на места, където се работи с пари, скъпоценности и стоки. Тоест да бъдем още по-ясни – банкови клонове, заложни къщи, бюра за обмяна на валута и търговски обекти от всякакъв тип и размер. Това обаче поставя още едно питане, а именно трябва ли работещите да попадат в обсега на очите на устройствата?

Ето това е нож с две остриета.

Първо, камерите са средство, което може да бъде използвано за контрол върху работниците и служителите. Второ, неприкосновеността на личното пространство е гарантирана от Конституцията, други закони и нормативни актове. Ето защо камери НЕ, още веднъж НЕ трябва да има в местата за уединение, или още по-точно да се изразим – тоалетни и бани, ако има такива помещения. В същото време всички хора, които влизат в сградата, или комплекса трябва да бъдат предупреждавани, че обектът е под постоянен контрол.  

Разбира се, може да открие и веселата страна на камерите в офиса. Някой служител може да възприеме наблюдението и от забавната му страна. Той или тя може при идването и/или на тръгването си от работно място да помахва за здравей и за довиждане и с усмивка. Тук е и мястото да се припомнят думите на американския художник Анди Уорхол (1928 – 1987 г.) за това, че всеки ще има своите 15 минути слава. Човек обаче винаги сам може да реши дали стане известен, кога или да избере да не попадне под светлината на прожекторите, или по-точно казано обективите на камерите.

За съжаление обаче хората имат и светла, и тъмна страна. Сигурно си спомняте книгата Островът на съкровищата на британския писател Робърт Луис Стивънсън (1850-1894 г.). Той също е автор на още едно много популярно произведение. От перото на родения в Шотландия и починалия в тихоокеанския остров Самоа е излязъл през 1886 г. романът „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд”. Да припомним накратко, Лондон е разтърсван от жестоки престъпления и по-късно е намерено предсмъртно писмо на уважавания лекар Хенри Джекил, който признава, че всички нарушения на закона, приписвани на всяващия паника Едуард Хайд, са извършени от зловещия вътрешен двойник на добрия медик. Без да влизаме в научни подробности, можем с увереност да кажем: Във всеки един от нас има и добри, и лоши страни и въпросът е 

Какво трябва да се прави, когато хората започнат да показват тъмната страна и може ли това да се предотврати?

Разбира се, и точно тук идва на помощ видеонаблюдението. Винаги, винаги, ама винаги слагайте предупредителни надписи че обектът се намира под наблюдение. Тези няколко прости думи, придружени с картинка на камера и желателно с нашето лого, ще Ви спестят най-малко две главоболия. Първо – хората, които са притеснени да бъдат заснети, заради страха от навлизането в личния им живот - ще се успокоят, най-малкото, защото дейността се извършва в рамките на закона. Второ – ще се осмелили ли някой да извърши някаква нередност, ако знае, че ще бъде заснет и много бързо разкрит? Мислим, че отговорът е излишен!

А какво е Вашето мнение за видеонаблюдението, можете да споделите на нашата електронна поща. Ако имате нужда от камера и други наши продукти можете да се обърнете към нас.