В тази статия ще стане дума за начинът по който работят модерните климатици. Кои са най-важните елементи в хладилната система и още много интересни неща. Голяма част от хората не са наясно как работи един от най-често срещаните уреди и какъвто притежаваме всички. Ако си мислите, че той е много сложна система, трябва да ви опровергаем. След като прочетете статията ще ви стане ясно, защото принципът на работа е много близък до всички нас.
Може би знаете, че компресорните климатици са едни от най-разпространените модели.

Както става ясно от наименованието, в тях има компресор чрез който става така нареченото компресиране на хладилния агент (някакъв вид газ). Така той минава през монтираните кондензатори на гърба на хладилника. Както може би сте виждали, площта на кондензатора (прилича на решетка) е доста голяма и обхваща целия груб на хладилника. Това е направено така защото ролята му е да отдаде в околната среда топлината на газа.
От там въпросния хладилен агент минава през един или няколко на брой изпарители като по този начин поглъща топлината от вътрешността на хладилника. Този процес се изпълнява непрекъснато, за да се поддържа желаната от вас температура вътре в хладилника. Хладилния агент отново минава през компресора и след това в кондензатора. Охлажда се и отново влиза в изпарителя. Това на кратно е начинът по който работи вашия хладилник.
Разбира се в хладилника има още неща чрез които става възможен целия този процес който на пръв поглед изглежда прост и логичен. Но има и по-малкия части като магнет вентили и други които играят своята важна роля. Както става ясно от името на този елемент, той служи за затваряне и отваряне на пътя на газта. Електромагнитни са и се контролират от системата която е вградена в хладилника и чрез която вие настройвате температура и други важни параметри.