Познаваме Поморие като симпатично курортно градче, известно с възможностите за балнеотуризъм и чудесните плажове. В тази статия обаче ще се разходим из няколко православни храма в града.

Ако сте страстни пътешественици и не искате да пропуснете нито едно интересно кътче от родината, посетете една от забележителностите на град Поморие - манастир „Свети Георги Победоносец”. Съществува легенда за това, че водата, която тече в аязмото на това свято място е лековита. Тук се пази и барелеф на св. Георги Победоносец. Интересни са килиите на монасите, украсени с икони и картини, изобразяващи библейски сюжети. Възможно е да останете да пренощувате в манастира – ще опитате от прочутото местно вино и ще си починете сред една скромна, но тъкмо затова толкова истинска и отпускаща обстановка.

Ако нямате много време ще е достатъчно да отделите няколко минути, за да разгледате околността, да запалите свещичка и да продължите пътуването си някак си по-бодри и изпълнени с положителни емоции.

Вторият по големина храм в Поморие, след манастир „Св. Георги Победоносец” е църквата „Свето Рождество Богородично”, която се намира в самия център на града. Няма как да не забележите красивата бяла сграда, заобиколена от зеленина и сякаш излъчваща светлина. Това е предпочитано място за срещи и разходки на местните хора и гостите на града. Преди няколко години тази църква беше домакин на Международен фестивал за православна музика "Св. Богородица - достойно есть”. Това събитие привлече в Поморие участници от няколко европейски държави, много български и чуждестранни туристи.

Друга любопитна сграда е каменната църква "Преображение Господне". Построена е през 1765 г. и това я прави най-старата сграда в града. Разположена е на няколко метра от морето, в една от най-красивите части на Поморие - стария град. Църквата е изключително любопитна и се характеризира с автентичната старинна атмосфера. Тя е истински паметник на културата. Околностите са не по-малко интересни. Тук може да се видят запазени и добре поддържани къщи с китни дворове и внушителни смокинови дървета - истинска радост за окото. Тук се намира и сградата на Българо-гръцкото дружество „Анхиало”.

На фона на морската панорама, която се разкрива от това място и фара, който се вижда в далечината, може да се каже, че това е едно от най- живописните кътчета на Поморие.

Преди да приключите вашата разходка из градчето, не пропускайте да опитате прясна риба в някои от многото ресторанти и капани край морето.

Вкусна храна, чаша бяло вино – това е наистина чудесен завършек на един хубав ден в Поморие.