Какво е туризъм? Може би всички Вие обичате да обикаляте из света и да разглеждате природни забележителности, да се изживявате като туристи, но запитвали ли сте се какви разновидности има всъщност туризма? Като цяло можем да откроим приключенския туризъм, селския, екотуризма и появилият се в последните години устойчив туризъм.

За екотуризма може да се каже, че произлиза от Северна Америка през средата на 80-те години. Той е свързан с посещения на места, където човека е рядко срещан вид и се набляга повече на природата и животните. Най-простият пример е посещение в джунглата, където да се насладите на уникалната растителност, както и на екзотичните животински видове. Екотуризъм може да се извърши и в океана или открито море, където цивилизацията е отдалечена и животът там е коренно различен. В България, екотуризъм се развива предимно в планините и отделните резервати като Боатин, Парангалица и Баюви дупки. Там можете да се насладите на кафявите мечки, пеликани и други подобни видове.

Приключенският туризъм е сравнително нова разновидност и се практикува предимно от по-младите хора. Някой може би ще сметнат, че в момента модата е такава, но все повече хора осъзнават потребността да са сред природата. Приключенският туризъм може да се определи като общуване с заобикалящата ни среда, а също така е свързан и с интересни спортове като сафари, катерене по планини и скали, екстремни ски, археология, яздене на кон или каране на колело. В България този вид туризъм е доста разпространен, а и условията тук са отлични за това.

Селският туризъм е по-познат на аудиторията и за него ще кажем, че е свързан предимно с историята. Тук отново нашата страна е с много благоприятни условия, като именно затова малките и красиви села се подпомагат с Евросредства. Тук можете да отседнете в къмпинг, на палатка или най-добре в някоя къща, където да се запознаете с домакините, тяхната история и традиции. Посещенията на манастири, стари училища, музеи и други подобни забележителности също спадат към селският туризъм.

В последно време се наблюдават устойчив и солидарен туризъм. За тях може да се каже, че са насочени към опознаване на застрашени райони и животински видове, както и за полагане на грижи за тяхното опазване. Солидарният туризъм е свързан с уважение към човека, природата и всичко, което ни заобикаля.