Град София като туристическа дестинация разполага с много и разнообразни обекти за посещение и разглеждане. В София туристите могат да се насладят както на величествени културно-исторически паметници, така и на места за отдих и забавление. Атрактивността на София като туристическа дестинация се увеличава и от наличието на много паркове и градини, подходящи за отпускане и разходка.

София се развива всеки ден, превръщайки се в икономически и културен център на България. В града има много хотели за отсядане на туристи и много бележити места за посещаване. София е много пъстър и интересен град в културно-историческо отношение, защото е разположена на кръстопът между Западна Европа и страните от Близкия и Средния Изток. Затова София като туристическа дестинация напомня леко на туристите за Ориента и едновременно с това ги задържа в света на западната цивилизация.Типичните за Ориента пазари и тържища съжителстват заедно с модерните хотели, барове, ресторанти. Така за туристите София може би изглежда като град, скоро поел пътя на запад.

София е била населена още от дълбока древност и затова носи в себе си много богата история. Първото име на града е било Сердика и е дадено от заселилото се племе Серди. Следващи стопани на София били римляните, които я завладели и я превърнали в разцъфтяващ римски град. Впоследствие българският хан Крум превзел Сердика и я превърнал в част от първата българска държава. Заради важното й кръстопътно положение тогава София се наричала Средец. В края на XIX век градът започва да се нарича София, приемайки името на късно античната катедрала „Света София“ – днес една от забележителностите на София като туристическа дестинация.

Тази богата история дава на София като туристическа дестинация пъстрота и я превръща в интригуваща точка на Балканите. Като туристическа дестинация София привлича вниманието с много ценни паметници, пазени от времето на велики отминали епохи. Сякаш модерният град тихо шепне величествен разказ за преминатите премеждия. В подлеза между Министерския съвет и Президентството например се намират експонирани останки от древния град Сердика, а на площада пред Нардното Събрание гордо се издига паметникът на Цар Освободител. Паметникът на Цар Освободител като че безмълвно напомня на софиянци за тежките битки за свобода и за славната българска история.Емблематични за София архитектурни паметници са Националния дворец на културата /НДК/, Народен Театър „Иван Вазов“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и други.

Разбира се, съвременна София като туристическа дестинация впечатлява посетителите и с много модерни обекти – паркове, красиви фонтани, големи търговски центрове, музеи, театри, кина, барове, ресторанти, клубове, стадиони. В града се извършват също така много ремонтни дейности по създаване на удобни за движение пътища. Това съчетание от културни паметници, разказващи богатата история на София, и модерни сгради и инфраструктура постепенно превръща града в интересно и желано място от туристите.