Туризъм, излети, екскурзии, почивки придружени от СПА, балнеолечение и още много. Това е само една мъничка част от красотата на едно, колкото чудно, толкова и пруятно местенце наречено Сапарева баня.

В тази част на страната преобладава предимно планински релеф, има и не малко стръмни склонове от Кабулския дял, а на север-запад към Рила се спускат реки Горица и Джерман. И тук на фона на всичкият този разкош се намират и Седемте рилски езера, със своите чудни чисти и бистри води. Цялата девствена природна създава великолепни условия за развитие и практикуване на планински туризъм.

 

За отседналите в къщи за кости Сапарева баня утрото е най-подходящият момент за предприемане на поход в планината. Маршрути водят в различни посоки, остава само да се избере такъв - Скакавица, Мальовица, Ресиловския манастир, Седемте рилски езера, Рилския манастир и Боровец. От съседно разположените села също има възможност за предприемане на интересни походи до Рила. Тръгналите по екологичната пътека ще са отведен в местността около река Бистрица и водопада.

По пътя могат да се видят и множество планински хижи, а почитателите на височини могат и да изкатерят Кабул, Малък и Голям Сиврия и др. Особени изживявания обещават седем водопада, около Овчаренският, достигащи на височина 39 m и предлагащи възможност за екстремна каскада. До Сапарева баня се разполага и курортът Паничище, предлагащ не по-малко вълнуващи туристически маршрути, екскурзии и излети във високопланинската част на планина Рила.

И за всеки достигнал до тази точка от Рила, посещението на Национален парк Рила ще е приятно и поучително.

Селото е популярно с живописния Овчарченски  водопад. Най-голям интерес будят у посетителите самите местни хора. В региона на Сапарева баня се организират музикални фестивали предлагащи живописен и автентичен фолклор, местни обичаи и всякакви традиционни обреди и песни, които карат хората по света да им се прекланят.

Наред с всички тези вълнуващи изживявания, гостите на региона на Сапарева баня могат да се насладят култура и природна красота, получавайки от всичко в ударни дози.