Съвремието ни за съжаление става все по-несигурно и сякаш на всяка крачка ни дебне измамник, нелоялен клиент, престъпник.
Медиите ни заливат с информации за поредните телефонни измами, при което научаваме за внушителни суми, които наивни хорица дават на случайни места, на хора, които не се легитимират, а се представят за представители на институции и което е най-притеснително – явно старателно проучват своите жертви и добре знаят, че те разполагат и могат да им предоставят не просто някакви пари, а крупни суми. Това са добре информирани хора, които успяват ловко да подведат предимно възрастни и беззащитни жертви, но понякога и интелигентни, но наивни наши сънародници.
Защо измамените толкова рядко се обръщат към адвокат, а предпочитат да разгласяват случилото се сред обществото, чрез вестници и телевизионни предавания? Тази безславна популярност едва ли може да им върне загубеното. По-скоро дава възможност на медиите да увеличат тиражи и рейтинг, но реално не оказват никаква помощ на пострадалите. Напротив – създава се впечатление за безнаказаност, безскрупулност и беззаконие. Жалко е, но няма как да избягаме от впечатлението, че престъпниците не са гонени от закона и често продължават да вършат измами, въпреки, че отдавна трябва да бъдат подведени под отговорност и да излежават присъди.
Дали именно тази безнаказаност потиска хората и ги кара да се примиряват с нещастието, което ги е сполетяло и просто не търсят правна помощ ?
Примери за беззаконие и неразрешени правни казуси има много. От искове за неизплатени трудови възнаграждения, осигуровки и отпуски, до неспазени договори между работодатели и служители.
Когато един човек не знае правата си, лесно може да бъде подведен и да стане жертва на измами. Когато наивността, лековерието и липсата на сигурност са навсякъде около нас, въпрос на време е и самите ние или наши близки да се окажат сред потърпевшите от измами или злоупотреби. Ако това се случи, най-напред нещото, което задължително трябва да направим е поне да се обърнем към професионалните съвети на адвокат.