Ако сте един от тези, които са избрали да заминат да търсят щастието си в чужбина, тази статия ще ви разкрие някои знайни и незнайни съвета как да бъде по-лесно пребиваването ви там. Ще се фокусирам на следните етапи – преди заминаването, когато сте там и нямате работа и когато вече имате.


 

Преди да сте стегнали багажа, проверете в разпитайте дали някой ваш познат не е заминал преди вас за същата държава. Това ще ви бъде от огромна полза. Все пак отивате в непозната държава, където не знаете административните, правни и трудови закони. Помощта би била безценна, тъй като по-лесно бихте си уредили документите за работа, а времето там е ценно. Колкото по-бързо си намерите работа в чужбина, толкова по-малко пари ще губите всеки ден, стоейки без работа.

Също така той може да ви помогне да си намерите квартира. Ако нямате такъв познат, потърсете за лицензирани фирми за работа в чужбина, подчертавам дебело – лицензирана. В последно време зачестиха случаите на измамени именно от фирми за заминаване в чужбина. Пригответе си прилична сума пари от тук, тъй като не се знае ако ви уредят работа, няма да се случи нещо непредвидено и няма да се наложи да чакате за нова работа. Точна сума не може да се каже, но пригответе възможно, колкото се може по-голяма сума. Пристигнали вече на мястото, където ще живеете и работите е важно да знаете поне английски, ако не местния език. Почти навсякъде по света вече се говори английски, така че това е голям плюс.

При положение, че сте заминали без да имате уредена работа и нужни документи ви съветвам да разпитате колко време ще отнеме да ви изкарат такива. За работа, разпитайте съседи. Въоръжете се с търпение и започнете да обикаляте по магазини, фабрики, цехове и всякакви евентуални бъдещи работни места. Пускайте в интернет CV-то си на възможно най-много места и все някога ще ви се обадят за работа преди да са ви свършили парите, с които сте тръгнали от България.След като намерите работа, не забравяйте, че не е като в България. Там се работи здраво и ако искате да не е било напразно чакането, трябва да давате на 110 % от себе си за да запазите позицията си.

Какво ви е нужно за да работите в чужбина?