Покривните покрития, с годините се променят и губят формата си. По този начин ефективността им постепенно намалява и сградата става по-уязвима. При различните видове покриви, различните проблеми могат да започнат по различно време, в зависимост от качеството на материала и изпълнението. Има различни причини, поради които е наложителен ремонт на покрива. Виновник може да бъде атмосферните влияния, или покрива да бъде зле проектиран. А често пъти причината са некачествени материали, използване на покривната конструкция. Но колкото и да бъде неприятно, ремонтът понякога е наложителен и не търпи отлагане.

При керемидените покриви най-честите проблеми са свързани с напукани керемиди, което с времето е неизбежно. Така се стига до течове, които довеждат до по-сериозни проблеми. Може да се стигне до разрушаване на дървената конструкция на покрива. А при по-обилни дъждове водата може да проникне в дома ви. Така че, нашият съвет е да потърсите мнение на професионалист, дори при най-малкото наличие на теч в дома ви. По възможност, отстранете проблема веднага. Така ще избегнете проблеми в бъдеще и може да спестите пари.

При металните покриви нещата са малко по-различни. Те най-често са направени от поцинкована ламарина, която е на листове. Един метален покрив може да издържи и над 30 години. Един от най-големите проблеми за този тип покриви е ръждата. С времето материала може да се пробие и да се получи теч. Решение на проблема е прогнилите зони да бъдат изкърпени с ламарина от същия материал. Като първо трябва да се махне ръждата, асамата кръпка да се запои. Има обаче зони, в които няма как да се направи изкърпване. Там се подменя целият лист. Добре ще бъде да добавите и някакъв защитен материал за метала. По този начин удължавате живота на вашият ламаринен покрив. Винаги обработвайте дървената конструкция на металния покрив с покритие против пожари, защото ламарината се нагрява лесно от слънцето и може да причини пожар.

Източник: http://armormat.com/bitumni-keremidi/