Причината, за да се напише тази статия е, че съществуват много известни хора, които живеят в различни точки на земното кълбо и са изключително богати без да имат значителна обща култура или специални знания относно някаква област. Същевременно съществуват хора с ренесансова начетеност и блестящ ум, чиито доходи тотално не отговарят на това, на което са способни. Съществуват, също така, много хора, за които се знае, че са живели през вековете и историята е запомнила като изключително талантливи и ерудирани хора. Те, обаче, са умрели в нищета и бедност. Ето един щателен анализ на едни от най-парадоксалните случаи.

 

1. Например Доналд Тръмп е умен, дори много, но не и повече от всеки човек, който живее на планетата. Със сигурност за един обикновен човек ще бъде скучно да се срещне с него на живо. Темата на една вечеря например ще бъде жени или голф. Но всеки човек, независимо дали би си го признал завижда на финансовия му успех поне мъничко. Може би не точно на златното биде или безсрамно скъпия самолет, тъй като обикновения човек би проявил повече вкус, но все пак неговия капитал е толкова примамлив.

2. Всеки човек би искал да има актива на персонажа от филма The Great Gatsby от 2013г. Ницше е напълно прав, когато написва, че парите са хубаво нещо, тъй като с тях можеш да се храниш с качествена храна, да пиеш хубава вода, да притежаваш красиви дрехи, да получаваш книги и да пътуваш. Макар, че го осъзнава и въпреки неговия блестящ интелект, Ницше умира в бедност и болест.

3. Филмът Wilde от 1997 г. разказва историята на Стивън Фрай който се превъплъщава в ролята на Оскар Уайлд – някой, с когото на човек ще му бъде приятно да вечеря. Гениалният писател умира в нищета от менингит.

4. Във филма The Prestige от 2006 г., Дейвид Бауи изиграва ролята на Никола Тесла - брилянтният учен и изобретател, който си отива от този свят в изключителна бедност през 1943.

Бъртранд Ръсел го казва по един изключително елегантен и точен начин: „Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят.”

5. От филма The Big Bang Theory от 2007г. става ясно, че умните хора страдат от аналитична парализа. Те могат да сътворят повече опции за избор от посредствените. Колкото повече варианти за избор, толкова по-трудно е да се вземе решение. Колкото повече възможности генерира човешкия мозък на една личност, толкова повече „шум“ създава. Колкото по „когнитивно изтънчен“ е човек, толкова по-лесно допуска грешки.

6. Дейвид Летерман също открива нещо интересно по тази тема. Почти всеки водещ на talk-show забелязва, че повечето популярни, успели и финансово успешни хора, които интервюира са изненадващо безинтересни и дори глупави. Освен Дейвид Летерман, го казва и вечно усмихнатата Елън Дедженеръс.

7. През 90-те години фалира един от най-големите инвестиционни фондове, въпреки че в борда на директорите бяха двама носители на Нобелова награда за икономика. Една от причините е нещо, което не ми е чуждо и на мен – интелектуалната суета. Уорън Бъфет казва, че ако се занимавате с инвестиционен бизнес и имате IQ от 150 точки, продайте поне 30 от тях. Буквално – затъпейте, за да успеете.

8. Навярно малцина познават мултимилионера Дан Пеня. Той е колоритен, шумен, „ще ти го кажа директно в очите и после ще те сритам“ мъж на златна възраст и безупречен  продавач. Той заявява: „Ако поверите ръководството на автомобилна компания на инженерите, те няма да създадат нито една кола.“ Той смята още, че повечето хора  единствено се оплакват, че не им достига, че искат, че мечтаят, но никога не правят нищо, за да реализират целите си.

9. Подобно е посланието и във филма Glengarry Glen Ross излъчван през 1992г.

Повечето хора знаят какво значи думата „юпи“ (yuppie) - Young Urban Professional, но едва ли всеки знае какво е „юфи” (yuffie) - Young Urban Failure. Това е млад, интелигентен, образовани, но беден човек. Острият ум и високата начетеност не са определящи за натрупването на материално богатство. Много по-важни са качества като упоритост, дисциплинираност, позитивност, решителност в действията и несломима вяра в себе си са много по-значими, за да биде човек успешен във финансово отношение.

10. Всеки човек с безкраен интерес е гледал филма Wall Street от 1987г. Трейдърите все още го обожават и всички харесват героя на Майкъл Дъглас Гордън Геко, който отчасти се свързва с Майкъл Милкен и Иван Боески.

От всички тези заключения изниква въпросът дали не може човек да е твърде умен, за да е влюбен. Дали не може да е твърде умен, за да бъде щастлив. Дали не може да е твърде умен, за да започне да мисли и за своя успех.

 

Източник:  Всичко за форекс - forex-factor.com/