Думата Форекс произхожда от съкратените две английски думи foreign и exchange, като използването му се отнася до международния пазар за търговия с валути. Тъй като на него се търгуват чуждестранните валути човек може да е участвал на него, без да знае. Ако е направил поне едно плащане в живота, което да е било в чуждестранна валута, закупувайки, например, някаква стока от сайт на друга държава, като цената е била във валута, различна от националната. Той е трябвало да обмени своите български левове за чуждата валута, за да се осъществи транзакцията по плащането. Самата обмяна се осъществява на международния валутен пазар, по-известен като Форекс.

Форекс търговията е мястото за интервенции на големите играчи, с цел голяма печалба. Всички инвеститори, компании, банки и индивидуално мотивирани търговци търгуват на него с една цел – да определят стойността на конкретна валутна двойка. Търговците на практика купуват и продават валутата на конкретна страна, срещу валутата на втора страна.

Форекс пазарът е най-обемният и най-ликвидният пазар, като дневния му оборот се изчислява на мащабната сума от пет трилиона долара, които всеки ден сменят своя собственик. Съществува една главна разлика между Форекс пазара и всички останали фондови борси – всички те са централизирани, докато Foreign exchange не е и за това се нарича Over-the-Counter (OTC). Форекс се отличава от всички останали фондови борси по това, че няма субект, който да отчита всички интервенции, а вместо това всички те се обработват чрез електронни мрежи, намиращи се във всички страни по света. Това позволява на форекс участниците да купуват и продават валути непрекъснато – 24 часа, 5 дни в седмицата.

Форекс пазарът има много предимства. Първият му приоритет произхожда от неговата OTC природа. Той се изразява в това, че всеки човек може да търгува, където и да се намира от всяка точка на земното кълбо и от всяко фиксирано или мобилно устройство, което поддържа Интернет сигнал.

Второто му преимущество произхожда от факта, че всеки ден на него се търгуват над 5 трилиона, което означава, че срещу човек винаги ще има някой, склонен да купи или продаде това, което човек желае.

Третият фактор е, че хората могат да печелят при намаляващ или растящ финансов пазар. Във форекс търговията бариерите за влизане в трейдинга са ултра ниски в аспекта на първоначалното включване в търговията. Необходими са компютър, Интернет и акаунт, към избран от трейдъра брокер. Акаунтът в България може да бъде първоначално захранен и на стойност от 50 долара.

Не е необходимо човек да е с магистърска степен от някой университет, за да генерира добра печалба от трейдинга, дори не е необходимо да има диплома. Не е необходимо и да се следят и анализират всички новости по света, които се случват всеки ден и влияят върху курса на валутите на различните страни. Достатъчно е човек да е дисциплиниран, да е с мотивация да трупа знания и умения и да има подходяща психологическа настройка.

По дефиниция, значителна част от професионалния трейдинг се дължи на психологията на отделния търговец. За да бъде печеливш, той трябва да се научи да контролира своите емоции и да е с правилна умствена нагласа, защото ако тези атрибути липсват, то има голям риск той да доведе капитала си до загуба. Именно затова, трейдингът се смята за едно от най-сложните психологически занимания, с които човек може да се захване.

 

Източник: https://parite.bg/