Много, често, когато вземем решение за покупка имоти си задаваме въпроса - ''Как да изберем правилните''? В интернет пространството има много информация и сайтове, които предлагат голямо разнообразие от обяви за имоти онлайн, като например Imotifree.bg. В него ще намерите обяви за имоти без посредник и без комисионна, което означава, че няма да имате допълнителни разходи включващи комисионна на агенции и други подобно разправии.
Едно от важните неща, когато говорим за покупка на жилище не е само фасадата, а и разположението и околната среда. За динамични, млади и работещи личности е добре да има наличен удобен транспорт и изградена добра инфраструктура. Хубаво е да се избере жилище до училища, детски градини, лечебни заведени, детски площадки, озеленено пространство, удобни и близки паркинги и други. При възрастните семейства, изборът е върху имоти в тихи жилищни зони и спокойни квартали, които да са поддържани добре озеленени, със зони за отдих, с минимално движение на автомобили и добре обособени пешеходни зони. В непосредствена близост до жилището да се намира хранителен магазин и по възможност, и аптека. Задължително е условието, ако става дума за жилищен блок сградата да бъде с много добре поддържан асансьор. Изборът на недвижими имоти е от голямо значение, така че преди на направите вашата инвестиция отделете време и по-обстойно отбележете плюсовете и минусите, разбира се, доколкото това е възможно. Направете това с цел, максимално постигане на удовлетвореност от направения избор. Потърсете добра и сигурна строителна компания (ако избирате имот в начален етап на строеж), като направите някои кратки проучвания за нея и подпишете добре оформени предварителни договори, които да защитят вашите интереси при евентуално неизпълнение или друг проблем от страна на строителя. Не е тайна, че в много случаи изборът на жилище е силно повлиян от неговата цена. Цената на имота се формира основно от мястото му на разположение. Ако вие сте купувач, то сигурно сте си изградили някаква представа за мястото, където искате да живеете, отделете повече време и търсете усилено, всеки ден на пазара излизат нови предложения за недвижими имоти. Не взимайте  жилище, ако имате големи и непреодолими колебания към него, но продавачът изтъква суперлативи. Моят съвет е просто изчакайте !
Покупката на недвижими имоти е сделка, която извършват повечето хора през живота си. Независимо дали инвестицията е за придобиване на жилище или друг вида инвестиция, трезвата и реална преценка на имота, финансирането и начина на придобиване ще ви спести много главоболия след финализирането на сделката.