Определянето на теглото на благородни метали и скъпоценни камъни, както може би знаете се прави с изключително точни електронни везни, т.к. всяко малко отклонение би значело значителна загубена сума за търговеца.

За съжаление - най-голямата грешка която повечето търговци на бижута правят търсейки електронни везни, които да закупят е, че те просто не знаят коя електронна везна с какъв капацитет разполага, за какво тегло е предназначена и други специфики.

За да направите точния избор на електронна везна ще Ви бъде полезна информацията по-долу:

1.    Дизайн – прецизните електронни везни се предлагат в разнообразие от дизайни. Има електронни везни подходящи за всеки интериор, както с античен, съвременен и сякаш дошъл от бъдещето дизайн.

2.    Претегляне - повечето прецизни електронни везни за бижута предлагат измерване в следните единици за тегло: грама и унции. Някои могат да изчисляват и карата (за камъни и скъпоценни камъни) и тройунции (за някои благородни метали).

Ако искате да се претеглите в милиграми няма никакви затруднения. При почти всички бижутерски електронни везни ще намерите функция за мащаб превръщаща грамовете в милиграми и обратното.

На някои ще откриете и означениеTCW, което означава "общо тегло карат". Терминът TCW се отнася до изчисление на общото тегло на всички камъни в едно 1 бижу или чифт обеци.

Преди да изберете електронната везна от която имате нужда се уверете, че тя разполага с функция за измерване на единиците, които трябват за приложението й.

3.    Капацитет и точност - обикновено има пряка връзка между капацитета и точност на електронните везни. Колкото по-висока е точност на везната, толкова по-нисък е капацитета на измерване.

В повечето случаи бижутерите търсещи да закупят електронни везни за първи път търсят модел с големи капацитет и точност. Тези везни са в пъти по-скъпи и е наложително да знаете какво е минималното  тегло, което трябва да може да установи електронната везна и какво е максималното.

На повечето бижутери биха им свършили работа стандартни електронни везни с точност 0.01 грама и капацитет 100 грама. На пазара се предлагат и качествени електронни везни с точност 0.001 грама и капацитет до 300 грама, но те са с високи цени.

Източник: Везни Велнед