Американските експерти смятат, че отрицателната информация ... е полезна за нашето здраве!

До подобно парадоксално заключение стигнали учените от Университета на Мисури въз основа на резултатите от проучване, в което разбрали, че хората обръщат повече внимание на тази информация, която съдържа негативна и дори възможна заплаха за тяхното лично благополучие.

Ако и вие искате да сте информирани и в крак със ставащото, то Flashnews– новинарски сайт номер едно на България ще предостави най-ценните за Вас новини.

Как действат новините на аудиторията:

Лекарите и психолозите проучили колебанията във физиологичните параметри на човек, докато четат онлайн новини.

По време на експеримента учените измерват сърдечния ритъм и записват електроенцефалограма, когато се разглеждат новинарски сайтове. В резултат на това най-голямо увеличение на сърдечната честота е регистрирано при четенето на лоши новини. Оказа се, че материалите за престъпления, злополуки, катастрофи не само привличат човешкото внимание по-бързо, но и се съхраняват в паметта за по-дълго време.

Според получените резултати стана ясно, че имаме един вид вроден защитен механизъм, който ни принуждава да се съсредоточим върху информация, която може да ни се отрази негативно и лично.

Според д-р Уайз, ръководител на експеримента, може да се предположи, че всички сме склонни да вземем предпазни мерки, след като прочетем новини, свързани със здравето ни.

Най-големият отговор на нивото на физиологията е свързан с новините с отрицателен цвят. В допълнение, хората си спомнят повече подробности от тези материали и техните преживявания.

Покачването в кръвообращението и електрическа активност на мозъка се запазват няколко часа след четенето на подобни новини, преглеждане на анализи или изчитане на различни коментари.

Учените смятат, че т. нар. "негативният ефект" е термин, който психолозите наричат желанието да ни чуят и не забравяме, лошата новина.

А причината е не само злорадство. Изглежда, че еволюцията ни е направила така, че да реагираме бързо на потенциални заплахи. Лошите новини могат да бъдат сигнал, че трябва да променим поведението си, за да избегнем опасността.

Това не противоречи на тази теория, както и факта, че хората реагират по-бързо на думи с отрицателни значения.

Научаваме по-бързи отрицателни думи, отколкото положителни. Ние дори знаем как да приемем, че думата ще има неприятно значение, дори преди да можем напълно да я определим.

И така, нашата бдителност към заплахата е единственото обяснение за нашата жажда за лоши новини?

Може би лошите новини привличат вниманието, защото възприемаме света по-оптимистично, отколкото в действителност.

Такава оптимистична представа за света прави лошата новина по-видима и впечатляваща. В края на краищата тъмните петна са по-добре видими на светъл фон.

Нашата склонност към лоши новини всъщност има по-сложно обяснение, отколкото обичайния цинизъм на журналистите или подсъзнателното желание да видим кошмар.

И това означава, че на следващия ден, изпълнен с лоши новини, вярата в човечеството ще стане малко по-силна.

Ако и вие искате да покачите градуса и денят ви да е по-светъл и озарен, абонирайте за смс новини.