Съвременният сватбен празник, който се развива в съществената си част след церемониите и ритуалите, е често сбор от комични моменти. Ядат, пият и се веселят колкото се може повече като в края на народна приказка. Един от тези комични моменти продължава и след като пиршествата завършват; проверката и равносметката за сватбените подаръци. Удоволствието е споделено. В най-добрия случай, двамата младоженци стоят около купчината опаковки и се чудят откъде да започнат.

Случва се така, че младото семейство да успее да разопакова един сватбен подарък няколко пъти и така сумарно се получават словом: четири тостера, три сешоара, два миксера и дванадесет сервиза. Но в това има известно предимство: днес китайците произвеждат продукти с не много добро качество, така че всеки уред ще си има заместител, който набързо да замени повредения. Олелия. Новоизлюпената домакиня отваря една от кутиите и какво да види – нож. Сърцето и трепка, колко лесно ще реже доматите, но сетне разбира, че този нож има приспособление за ловене на риба, компас, нокторезачка, орехотрошачка, радиопредавател и наръчник за оцеляване (извън домашна среда ). Явно този подарък е плануван за благоверния.

Той пък попада на чисто нов епилатор, но за негово щастие не е успял да се усъмни и да припне от задоволство, че току що е получил така желаната самобръсначка. Все пак, получаването на сватбените подаръци е ритуал, който съществува във множество култури по света, макар самите дарове да имат различно естество – чисто символично, материално, нематериално.

Около сватбените подаръци има и много разпространени суеверия  и градски легенди, но те също са различни в зависимост от културните привички на народите. По сватбите присъстват и много зевзеци, които с радост биха поставили нещо различно в кутията, с цел бъзик, лично отмъщение, или просто защото са имали лош ден. Така се получава, че пропорционално на броя на сватбите по света, се е увеличил и броят на странните сватбени подаръци. Вече сигурно има насъбрани  каталози в интернет-сайтове. Но пък цветът на една сватба би избледнял без някой  друг хубав и странен сватбен  подарък.

Източник: http://shoezone.bg/