Всички искаме да слушаме любимите си изпълнители, независимо дали шофираме с приятели или отиваме на работа сутрин. Като цяло, много хора не са доволни от настоящата аудио системата в колата, която по право е инсталирана от производителя. Ето, защо за тях има решение - да сменят цялата система, или само високоговорителите, за да подобрят качеството на звука.

 

Това, което човек трябва да разбере, е, че изборът на правилната мултимедия за кола е малко предизвикателство, но не и невъзможно. Има няколко основни съвета, които трябва да имате предвид, докато пазарувате аудио система за кола. Така краткото ви пътуване до работа сутрин ще е приятно и енергизиращо за деня:

Съвместимостта на различните автомобилни аудио системи варира от едно превозно средство до друго. В резултат на различията е необходимо да сте наясно, какво върви добре с вашия автомобил. Нека да разгледаме нещата, които да имате предвид, докато сменяте или инсталирате нова мултимедийна система.

Оценяване на нуждите

Първата стъпка е да се запитате, какви високоговорители ще ви задоволят. Докато някои хора се нуждаят от силен бас, за да слушат силна EDM музика, някои предпочитат високоговорител със среден бас. По същия начин много хора искат да превърнат колата си в място за концерти, където музиката звучи като на живо. За разлика от тях, повечето от нас предпочитат по-леко качество на звука, което помага да се отпуснат, след изморителен ден в офиса или колежа. Ако имате представа, каква  аудио система за кола ще задоволи вашите нужди, това ще спестите много време и пари. Един отличен начин да разберете вашите нужди е да чуете текущо инсталираната аудио система и да видите, какво липсва.

Избор на високоговорители

Има няколко компонента в автомобилната аудио система, но най-важният са високоговорителите. Смята се, че всички останали части, като усилватели и високоговорители, са там само за поддържане на високоговорителите. На пазара има няколко модела високоговорители, така че отделете време и изберете само най-добрите за вашия автомобил.

Дизайнът на автомобила определя дали човек трябва да закупи високоговорителите с пълен обхват, които се доставят с части като пищялки и високоговорители, или съставните високоговорители, в които всички останали части идват отделно.

Характеристиките, които да имате предвид, докато купувате високоговорители за  автомобилна аудио система:

Управление на мощността:

Това помага да се разбере, колко мощност могат да поемат високоговорителите. Препоръчително е, да вземете високоговорители с висока мощност, ако планирате да инсталирате усилватели на мощност и високоговорители.

Чувствителност:

Това помага при измерване степента на звука. Мултимедията с ниска мощност работи добре с високоговорители, които имат рейтинг на чувствителност от 90 db.

Материали:

Видът материали, определя качеството на звука до голяма степен. Леките високоговорители ефективно възпроизвеждат ниските нотки в песен, докато високоговорителите, направени от синтетика, издават перфектен басов звук.

Наред с тях, някои други характеристики, които трябва да знаете, са RMS оценките и честотният диапазон на високоговорителите.

Приемник

Щом сте избрали високоговорителите за мултимедията на вашия автомобил е време да насочите вниманието си към главното устройство. То е най-важната част от цялата система. На пазара има различни видове приемници, които предлагат няколко функции за възпроизвеждане на музика като Bluetooth свързаност, радио система, aux кабел и CD плейър.

Тук, препоръчително да инсталирате главно устройство със сензорен екран, тъй като е много по-лесно за използване и внася усещане за стил в интериора на автомобила.

Инсталиране на усилвател

Преди да се потопим в повече подробности, първо трябва да разберем ролята на усилвателя в автомобилната аудио система. Усилвателят трябва да е свързан, за да получи сигнал от високоговорителите и да го увеличи, за да възпроизведе висококачествен звук.

Той подобрява цялостното изживяване при слушане на музика по време на шофиране. Според експерти трябва да се инсталира усилвател с много канали, така че да може да се използва за захранване на други компоненти на вашата мултимедия за кола.

Идеалният усилвател се очаква да има пет канала, четири, от които се използват за предни и задни високоговорители, докато последният се използва за бас или субуфер.

Какво ще направи субуферът?

С прости думи, той ще произведе отличен басов звук, за да ви настрои да танцувате или да поклащате глава на рап музика или EDM. Съществуват няколко основни характеристики, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате субуфер:

Простото поставяне на субуфера в багажника би повлияло на работата му;

За целта трябва да се направи кутия с точни размери или да се купи такава от пазара, която отговаря на вашия високоговорител.

В заключение:

Пазаруването на мултимедия за кола изглежда като отнемаща време задача, но без да сте положили малко усилия за това, няма как иначе да стане. Запомнете насоките и информацията, дадени по-горе, за да се насладите на любимите си мелодии по време на пътуване.

Източник: BGAUTO.EU.