През последните няколко месеца Google въведе с фанфари някои промени в рекламната си платформа AdWords. Това са наистина важни промени и е добре рекламодателите да знаят за тях. Бъдещите PPC кампании ще бъдат различни.

  1. 1.Доклади за местоположението на рекламата.

Много рекламодатели се колебаят дали да използват Content Network в тяхната PPC кампания. Основната причина е ограничената информация, която получават за рекламата си. Отчетът за ефективността на местоположението на рекламата дава нов поглед върху тези данни. В статистиката можете да видите всяка страница, на която се показват рекламите ви. Там има подробна информация за честотата на кликванията, импресиите, както и данни за реализацията на вашата PPC кампания.

Всеки, който вече използва Content Network, трябва да се вгледа добре в тази информация. По този начин ще можете да изключите сайтовете, на които се показва вашата реклама, но не са подходящи за вашата AdWords реклама на клик кампания. Това ще ви помогне да таргетирате клиентите си по-прецизно.

  1. 2.Доклади за търсените от потребителите думи.

Нова функция, която ще е много полезна за PPC кампаниите, е Search Query Report. Тя ще ви представи отчети за заявките за търсене, които са задействали рекламите ви. Ако използвате широко съвпадение и съвпадение по фраза в PPC кампанията си, досега сте получавали само обобщени данни. Новите доклади на Search Query ще променят това. Те ще ви показват специфичните ключови думи, които са задействали вашата реклама.

Проблемът в случая е, че много ключови думи се появяват в категорията „Други”. Все пак това може да помогне много на вашата PPC кампания. Тази функция в Google AdWords ще се подобрява с времето.

  1. 3.Изключване на IP адрес.

Google вече има инструмент за изключване на IP адреса. Вероятно тази функция няма да се радва на много широка употреба в PPC кампаниите, но тези, които я използват, ще я намерят за много удобна. По този начин можете да ограничите достъпа на 20 IP адреса до вашите реклами. Ще си кажете – защо да ограничавам достъпа, нали искам възможно най-голям трафик за PPC кампанията си? Сега си представете, че имате досаден конкурент. Той клика непрестанно върху вашата реклама, като ви кара да плащате за нея още и още. Това не е ефективност за вашата PPC кампания, а само загуба на пари.

  1. 4.Реклами, които са персонализирани според историята на търсенията.

Може и да се изненадате, но Google вече прави и това. Предполага кои реклами ще ви бъдат полезни. Търсачката използва историята на търсенията ви и по този начин избира рекламите, които биха могли да ви заинтересуват. Тук идва интересната част – Google отчита и на кои реклами не сте кликнали. След това при търсене те падат на по-долни позиции.

Най-лесният начин да заобиколите тази функция и да направите успешна PPC кампания е да използвате Ad Preview Tool. Инструментът ще ви покаже кои реклами са непроменени. Друг начин е да се премахне “PREF” бисквитката за google.bg от вашия браузър. Интересното е, че вече няма значение дали сте влезли в Google профила си, за да видите резултати от персонализираното търсене. Това е много важна промяна за платформата AdWords и платената реклама на клик, която ще промени подхода към PPC кампаниите.

Това са няколко малки промени в платформата за реклами на Google. Те са доста важни за успеха на PPC кампаниите.