Едно скорошно проучване установи, че потребителите оценяват скоростта и удобството най-много, но мобилните ресурси, често не отговарят на очакванията им.

При направени тестове на над 316 мобилни сайта, собственост на различни европейски компании в сектора на туризма, финансите и търговията на дребно, бяха установени и най-честите причини за неудовлетвореност от страна на потребителите.

Днес потребителите на мобилни сайтове и приложения са по-взискателни от всякога по отношение на бързина и удобство. Това се дължи на факта, че все повече хора откриват мобилния интернет (особено в развиващите се страни). Лентата за качество продължава да нараства.

Според друго изследване, делът на потребителите на смартфони в 40 страни по света е нараснал от 30% на 70%. Към днешна дата тези цифри са далеч по-различни, а стойностите в полза на мобилните версии наброяват пълния капацитет от 100%.

Мобилните ресурси на много марки не отговарят на очакванията на потребителите. За първи път посещавайки сайт или отваряйки ново приложение, потребителят сравнява не с най-добрите аналози в своята категория, а с най-добрия цифров продукт, който някога е използвал.

Например, ако сте свикнали да купувате продукти, чрез мобилно приложение с едно кликване, ще изисквате същото ниво на удобство, както от банковото приложение, така и от сайта за самолетни билети.

Ако потребителите са недоволни от мобилните ресурси на компанията, щетите могат да се окажат значителни. Това правило важи, особено когато лесно може да превключите на платформата на конкурент.

Как да стигнем до сайт, който не е оптимизиран за мобилни устройства?

В 61% от случаите посетителите се насочват към страниците на други компании, когато даден сайт не е мобилен!

  • В 45% от случаите, потребителите не се връщат повече на мястото, което изглежда неудобно.

За да определим кои решения се възприемат най-добре от потребителите, тествахме 316 мобилни сайта, принадлежащи на различни европейски компании в областта на туризма, финансите и търговията на дребно. Установихме, че основните критерии за качество са скоростта на изтегляне и използваемостта.

Чий сайт е по-добър в момента?

Отношението към мобилните услуги се променя. Ако по-рано потребителите се запитваха „чий сайт е по-добър“, сега те питат „чий сайт е по-добър в момента“. Един бърз мобилен сайт е необходимо, но не и достатъчно условие за успешен бизнес.

Потребителите не искат да избират между скоростта и удобството - те изискват и двете.

  • 30% от потребителите смятат, че зареждането на страници трябва да отнеме не повече от секунда, а 18% - че трябва да е мигновено.

Много мобилни сайтове, обаче не отговарят на тези изисквания. В хода на проучването, където смятахме, че продължителността на изтегляне не е по-голяма от 2 секунди, само 14 уеб ресурса реално се оказаха успешно тествани. За тази извадка от сайтове в сферата на туризма, финансите и търговията на дребно, тази стойност е средно 4,4 секунди.

Може би 2,4 секунданта разлика, изглежда незначителна за вас. Но ако, например, вашият сайт е посетен от 10 000 души на ден, тогава те губят общо 7 часа - сякаш вашият онлайн бизнес, било то магазин или офис, работят един ден седмично по-малко, отколкото е трябвало.

Скоростта на зареждане на страниците е много важна, но за да я подобрите, не е необходимо да преработвате изцяло мобилния сайт.

Полезност и удобство с мобилно приложение

Удобството при навигация на сайта и неговото използване не са по-малко важни критерии от скоростта на изтеглянето. Например, един онлайн магазин трябва да бъде лесен за намиране, проучване и поръчка на продукти. Купувачите също ще го харесат, ако не им се налага да въвеждат отново информацията си, когато посещават за пореден път. И процесът на плащане е желателно да се намали, когато всички полета за попълване са разположени на една страница.

При направена проверка на 20-те най-популярни мобилни сайта в сферата на туризма, финансите и търговията на дребно се оказва, следното:

Финансовите сайтове са най-малко удобни: 30% от тях зареждат страници на мобилни устройства, предназначени за компютри.

Много компании се фокусират върху дизайна на главната страница и навигационната система, като не обръщат достатъчно внимание на страници с информация за продукти, формуляри за регистрация и плащане.

Как да постъпите и защо е важно бизнесът ви да има мобилно приложение

Създаването на висококачествен мобилен сайт е сложен процес, в който трябва да участва цялата организация. Ето няколко прости съвета, да започнете:

Първо тествайте уебсайта си. Сами ще се уверите, колко удобен е сайтът ви за гледане на мобилни устройства и колко бързо се зарежда на смартфони и компютри.

Обърнете се към доказана фирма за разработване на уеб мобилни сайтове - skyeystudio.com.

Обсъдете с вашите уеб дизайнери от skyeystudio, какви технологии за ускоряване изтеглянето има и кои са най-подходящи за вашия бизнес.

Не се колебайте да зададете каквито и да било въпроси към екипът за изработка на сайт, мобилни приложения и дигитален маркетинг. Те са на разположение и ще обяснят нагледно, защо е важно бизнесът ви да има мобилно приложение.